Marţi, 15 octombrie 2024 - 6:18:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Botez: "Vrem ca CSM să nu mai fie o problemă pentru municipalitatea ploieşteană!"


29 aprilie 2020

Şedinţa de miercuri a Consiliului Local Ploieşti a fost marcată de o intervenţie a consilierului social democrat George Botez, legată de Clubul Sportiv Municipal.

În contextul in care s-a discutat despre necesitatea restructurării bugetului local prin eliminarea unor cheltuieli care grevează bugetul, Botez a ridicat problema clubului sportiv finanţat din bugetul municipalităţii unde a acuzat cheltuieli care nu au eficienţă şi adeseori nu sunt justificate.

După şedinţă am adresat acestuia câteva întrebări legate de acest subiect:

Domnule consilier, cum vedeţi dumneavoastră restructurarea CSM Ploieşti?

G.B. : Cred că ideea de a pune sub aceeaşi conducere şi administrarea bazelor sportive şi activitatea sportivă este una cel puţin nefericită. CSM nu a fost gândit pentru administrare imobiliară, ci pentru a dezvolta sportul de masă în Ploieşti, de a da posibilitatea tinerilor şi copiilor din Ploieşti să se afirme în plan sportiv. De la dată înfiinţării şi până în prezent, cu voinţă  sau din greşeală, s-a ajuns la situaţia actuală în care o mâna de oameni, nu neapărat de cea mai bună credinţă, manevrează anual un buget de peste TREI milioane de euro cu un cost cu salariaţii de aproximativ jumătate din sumă. Acest lucru nu mai poate dura, nu este economic, nu este eficient şi dă posibilitatea unor abuzuri.

Aţi fost membru al comisiei de anchetă la CSM în mandatul anterior şi atunci aţi adus la cunoştinţă consiliului o serie de nereguli mari în administrarea clubului, iar actualmente sunteţi membru în Consiliul de coordonare al acestui club. Ce ne puteţi spune despre managementul clubului din această perspectiva ?

G.B. : Da, a trecut ceva timp de la celebra comisie de analiză a activităţii clubului. Atunci, împreună cu colegii din comisie am constatat încălcări masive ale legii de către conducerea de la acel moment, însă singurul  efect al anchetei a fost diminuarea bugetului instituţiei, pentru a mai stăvili dorinţa unora de a face cheltuieli după bunul plac. În rest, unele persoane implicate în neregulile de la acel moment au rămas pe poziţii în club, iar altele au fost promovate. Şi nu şi-au pierdut talentul de a face risipă de bani ! Dimpotrivă, par mai specializate !

Ce măsuri preconizati la acest moment ?

G.B. Principala măsură este reprezentată de separarea imediată a activităţii de administrare imobiliară  de cea sportivă. Aşa cum spuneam, CSM Ploieşti nu este CONTI, nu a fost creată pentru a administra clădiri. Acest lucru poate fi făcut de către Direcţia Patrimoniu a Primăriei sau de către o altă structură care urmează să se creeze în cadrul primăriei cu o parte din actualul personal al CSM Ploieşti.

În rest, celelalte persoane vor rămâne să se ocupe doar de sport, de sportul de masă cât şi de cel de performanţă. Obiective pe măsură finanţării şi meritocraţie sportivă. Azi, în zona de sport, CSM este prezenţa în câteva domenii cum ar fi handbalul, fotbalul, şah şi altele, însă mai e mult de lucru. E debandadă mare în unele zone şi, cel mai grav este că există persoane în funcţie care sunt mulţumite cu această stare de lucruri şi chiar o perpetuează.

Cum credeţi că se poate eficientiza activitatea ?

GB : În primul rând, trebuie să vă spun că am discutat acest lucru cu domnul viceprimar Cristian Ganea cu care am trasat câteva direcţii de restructurare. Separarea celor două domenii, imobiliar şi sportiv, este prima. În acest  fel nu mai suntem puşi în situaţia  în care noi să virăm bani de la bugetul local pentru plata utilităţilor la baze şi să vedem că se achită facturi unor “prieteni” ai CSM sau că banii se pierd prin conturi contabile meşteşugite cu grijă. Apoi se impune a fi făcut un audit extern care să stabilească unde şi cine a greşit în administrare şi, de ce nu, să fie rugat să plătească. În fine, structura CSM va fi serios periată sub aspectul personalului TESA. Că exemplu, la Hipodromul Ploieşti, la Sala Sporturilor Olimpia sau la Stadionul Ilie Oană avem administrator, dar avem şi şef de bază. Pe unele posturi sunt angajate persoane care nu prea stau pe la serviciu. Achiziţiile se fac de club deşi ar fi putut fi făcute de către primărie. Contabilitatea clubului este deficitară, fapt sesizat de directorul economic al primăriei. Şi, mai presus de toate trebuie să vă mărturisesc că multe dintre hotărârile Comitetului de Coordonare sunt ignorate de către conducerile succesive ale clubului. Să va mai spun că în atâţia ani de activitate, până în acest an, clubul nu a luat 1 LEU din vânzarea jucătorilor de fotbal, deşi ei au ajuns la alte echipe unde chiar performează.
Am auzit că bani ar fi fost, dar nu pentru clubul nostru!.

La final, cât de repede credeţi că se va realiza această restructurare ?

GB:  Asta este foarte greu de spus. Important  este că există voinţă poilitică şi consens în acest sens. Vrem ca acest club să nu mai fie o problemă pentru municipalitate. Eu documentez de ceva timp această problemă  şi cam ştiu ce e bun şi ce e rău la club. Din păcate, e mai mult rău!. Sunt persoane care se cred stăpâni peste  club şi asta nu e bine. Banul public te urmăreşte toată viaţa şi trebuie să-i acorzi respect!

Dar ca să dau un termen de finalizare nu mă hazardez. Vă asigur că va fi mai repede decât vă închipuiţi!

Şi totuşi, nu credeţi că vă va suna telefonul ?

G.B. Sunt convins ! Dar sunt convins şi de calitatea umană şi înţelegerea celor care vor suna. Pe mine nu mă sună nimeni la o “combinaţie”. Nu obişnuiesc!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 15 octombrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro