Duminică, gărzile de coastă au coordonat salvarea a 21 de ambarcaţiuni în dificultate, iar luni au fost salvaţi 1.500 de imigranţi aflaţi pe opt ambarcaţiuni în dificultate.
Nave italiene, însă şi nave militare britanice, irlandeze, suedeze şi spaniole, precum şi ambarcaţiunea Phoenix, închiriată de organizaţiile umanitare Moas şi Medici fără Frontiere, au participat la operaţiunile de salvare.
Debarcarea imigranţilor salvaţi în porturile din Sicilia şi din sudul peninsulei ridică la peste 69.000 numărul sosirilor în Italia de la începutul anului, potrivit estimărilor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).
În plus, imigranţii sosiţi în Grecia au ajuns la un număr record: peste 80.000 de la începutul anului, dintre care trei sferturi pe mare.
În pofida mobilizării forţelor de salvare, traversarea Mediteranei rămâne riscantă: cel puţin 1.800 de imigranţi au murit sau au dispărut între Libia şi Italia în acest an, precum şi alţi 27 în largul Greciei.
Potrivit organizaţiilor umanitare, cel puţin jumătate dintre imigranţii care ajung în Italia sunt solicitanţi legitimi de azil, care au fugit de războiul din Siria sau de acţiunile de reprimare din Eritreea.