Alegătorii care se prezintă astăzi la vot sunt avertizaţi de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) că anumite fapte sunt considerate contravenţii sau chiar infracţiuni şi sunt total interzise pe parcursul zilei, riscul fiind de amenzi sau chiar închisoare. În cadrul unei ghid postat pe site-ul instituţiei se arată, printre altele, că persoanele care atacă, prin orice mijloace, localul secţiei de votare riscă să fie pedepsite cu închisoare de la 2 la 7 ani. De asemenea, tot cu închisoare, de la 6 luni la 3 ani, riscă să fie pedepsiţi şi cei care împiedică, prin orice mijloc, dreptul de a alege sau de a fi ales.
Fiecare alegător trebuie să intre singur în cabina de vot, după ce a primit buletinele şi ştampila cu menţiunea VOTAT din partea comisiei secţiei de votare. Aici, trebuie să păstreze doar pentru el momentul în care votează. Este interzisă filmarea sau fotografierea buletinului de vot. Riscul pentru nerespectarea acestora este de dosar penal şi amendă de la 600 la 1.000 de lei.
De asemnea, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 600 la 1.000 de lei distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau orice alt mijloc a listelor electorale. Tot contravenţie este considerată şi comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare. Cei care încalcă această obligaţie riscă o amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.
Coruperea alegătorilor este considerată infracţiune electorală iar cel care este prins făcând acest lucru riscă închisoare.
"Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", se arată în ghidul MAI.
Persoana care este prinsă că voteză fără acest drept sau votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi cel depistat că se foloseşte de o carte de identitate nulă sau falsă, ori de un buletin de vot fals.
Urnele nu se deschid înainte de ora închiderii votării iar cel care este prins că face asta poate sta la închisoare de la unu la 3 ani. În cazul urnei mobile, aceasta poate fi încredinţată doar membrilor biroului electoral al secţiei de votare, altfel pedeapsa este de la 3 luni la 2 ani de închisoare.
Pedepse mai mari, de până la 5 ani, riscă să primească cei prinşi că falsifică documentele electorale.
"Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figurează în această listă", se notează în ghidul MAI.
Cu până la 7 ani de închisoare riscă se fie pedepsiţi cei care sunt prinşi că încearcă să introducă sau să folosească programe informatice ce conţin viruşi care pot altera rezultatele obţinute în secţiile de votare sau care să modifice repartizarea mandatelor. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi cei care introduc date, informaţii ce duc la alterarea sistemului informaţional naţional pentru stabilirea rezultatelor alegerilor.
Sursa: mediafax
TITLURILE ZILEI:
• Cum să te feresti de site-uri false atunci când cumperi online • Tânără din Breaza, căutată de familie şi poliţie după o plecare voluntară • Incendiu de proporţii în Malu Vânăt • Cum să te feresti de site-uri false atunci când cumperi online • Tânără din Breaza, căutată de familie şi poliţie după o plecare voluntară • Incendiu de proporţii în Malu Vânăt
Ce este interzis să facem în ziua alegerilor şi ce riscă cei care încalcă legea
5 iunie 2016
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Tragedie în fotbalul prahovean! Dorinel Beznea, sufletul fotbalului de la Măneciu, a încetat din viaţă! Cu o zi înainte murise si soţia sa!
-
Sifonarea banului public la CSM Ploieşti a ajuns la rang de....sport de perfomanţă! Salariul uriaş al antrenorului sârb, secret de stat! Când vor fi separate bazele de sport?
-
Simona Albu, naşa fostului primar Andrei Volosevici, sefă la DGASPC Prahova
-
Tudose Maria, notăriţă cunoscută pentru implicarea în dosarul imobiliar White Tower, a încetat din viaţă.
-
Cum poţi rămâne fără banii din cont cu un singur apel telefonic! Metoda face ravagii!
-
Tragedie în Ploieşti. Un bărbat a murit după o cădere pe trotuar
-
Femeie de 33 de ani a fost înjunghiată mortal de soţ, în Câmpina
-
Accident mortal la Proviţa de Sus: Pieton lovit de un autoturism
-
Coliziune puternică între două autoturisme la Floreşti
-
CS Judeţean Prahova continuă întărirea echipei: Mădălina Zamfirescu şi Andreea Coman, noile transferuri
Anul - ediţia nr. 3664
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 ianuarie 2025
Autentificare
Autentificare