Joi, 28 martie 2024 - 11:04:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Oraşele din România trec la energie solară


1 aprilie 2013

Mai multe localităţi din România au accesat fonduri europene pentru a finanţa proiecte prin care îşi asigură   energia necesară instituţiilor de utilitate publică exploatând energia solară. Printre acestea şi oraşul Mizil, care va beneficia de o centrală fotovoltaică.

Autorităţile locale au în plan investiţii de zeci de mii de euro, mare parte din fonduri europene, pentru a trece la energia solară. La finalizarea proiectelor, locuitorii vor avea şcoli, spitale şi sedii administrative iluminate exclusiv în acest mod. Şi iluminatul public va fi mult mai ieftin având în vedere costurile de producţie mult sub cele actuale.

 

Locuitorii Mizilului vor fi printre primii români care vor folosi soarele pentru a-şi diminua cheltuielile cu energia- iluminatul public va fi mai ieftin, la fel ca şi facturile de energie ale şcolilor, spitalelor şi tuturor instituţiilor aflate în subordinea Consiliului Local.  În iunie anul viitor, în zona Aerodromului din Mizil, o centrală fotovoltaică va produce până la 1,735 MWh prin conversia energieie solare. "Procedura de achiziţie publică este în curs de finalizare. Dacă nu vor fi contestaţii, procedura artrebui să se finalizeze în 2 saptămâni. Termenul de finalizare al proiectului este iunie 2014", a declarat Petronela Sturz, responsabila de proiect în cadrul Primăriei Mizil.  Valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) se ridică la 46,4 milioane de euro bani asiguraţi în proporţie de 98% din bani europeni (FEADR) şi bugetul naţional.

 

Un proiect silimar este în curs de derulare şi în localitatea Topoloveni din judeţul Argeş. Consiliul Local a lansat un anunţ de participare la o licitaţie privind achiziţia, livrarea, instalare şi punere în funcţiune a unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice din conversia energiei solare. Puterea de vârf a acesteia va fi de 3 MW, urmând să fie instalate 10.714 panouri solare. Valoarea estimată a proiectului finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Bugetul naţional şi Bugetul local se cifrează la aproximativ 54 de milioane de euro (fără TVA). Centrala ar trebui să fie funcţională în aproximativ un an şi şapte luni de la atribuirea contractului.

În judeţul Gorj, unde investitorii privaţi au "plantat" deja panouri solare pe sute de hectare, va răsări şi o centrală fotovoltaică a primăriei, construită din fonduri comunitare. La Bumbeşti Piţic, primăria va investi într-un parc de panouri solare ce se va întinde pe 5.000 de metri pătraţi. Parcul va avea o putere instalată de 150 KW, iar energia va fi utilizată la unităţile de învăţământ, primărie şi iluminat public, potrivit impactingorj.com.

 

Tot în Gorj, Consiliul Judeţean a implementat două proiecte referitoare la panouri solare, ambele finanţate prin „Programul de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană” pentru anul 2009, derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Astfel, s-au montat panouri solare la Spitalul de Pneumoftiziologie Dobriţa (Comuna Runcu ), Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu – Jiu (str. Tudor Vladimirescu), Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu – Jiu (str. Progresului) şi şapte complexe de îngrijire a copiilor şi bătrânilor din judeţ . Valoarea proiectelor a fost de aproximativ şapte milioane de lei.

 

Autorităţile locale din Piatra Neamţ doreau să construiască un parc forovoltaic unde să producă energie în beneficiul municipalităţii.  Valoarea estimativă a investiţiei se cifra la aproximativ 20 milioane de euro, urmând ca banii să fie obţinuţi din fonduri europene. Momentan proiectul este însă în stand-by din lipsa fondurilor necesare asigurării cofinanţării proiectului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro