Joi, 18 aprilie 2024 - 9:07:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Donaţie de suflet pentru fraţii din Moldova, de Ziua Limbii Române


27 august 2016

Nu am văzut nicăieri în România din dreapta Prutului, oameni îndrăgostiţi de cărţi ca în partea stângă a râului care desparte fraţii. Am descoperit din nou, dragostea pentru limba română şi dorinţa de a citi cărţile româneşti la Hiliuţi, în raionul Rîşcani, acolo unde Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedintele CJ Prahova, a mers cu o donaţie de cărţi.

"Ne dorim atât de mult să schimbăm cărţile cu litere chirilice cu cele româneşti. E atât de greu să visezi că la un moment dat se va face dreptate şi graniţele vor intra în cele dictate dea lungul istoriei. Basarabenii vor să citească în limba română şi sperăm ca ReUnirea să vină cât mai repede", a spus Alexandru Sandu, primarul de la Hiliuţi, primar care speră ca localitatea pe care o păstoreşte să îşi găsească un frate în România.

Cele 100 de cărţi noi donate personal de Ludmila Sfîrloagă, la care s-au adăugat alte câteva sute donate de mai mulţi ploieşteni, au înlocuit o mare parte din cărţile chirilice din biblioteca publică de la Hiliuţi.

Drumul cărţilor româneşti în Moldova (donate de vicepreşedintele CJ Prahova, Ludmila Sfîrloagă) s-a mai oprit la Văsieni şi la Ulmu, peste tot volumele marilor scriitori români fiind primite cu entuziasm. În cele două localităţi au ajuns încă 200 de volume ale marilor scriitori români.

La Văsieni, un grup de copii basarabeni le-a oferit oaspeţilor un spectacol superb, demonstrând că micuţii sunt la fel de frumoşi pe ambele maluri ale Prutului. La Văsieni am descoperit un muzeu local cu foarte multe piese de patrimoniu naţional, un muzeu în care îşi găsesc loc o bibliotecă de cărte românească şi mai multe ateliere de creaţie pentru copiii din localitate.

Ultima oprire a fost in satul Ulmu, unde alte 100 de volume ale marilor scriitori români şi-au găsit locul în biblioteca Liceului Mihai Eminescu din localitate, unitate de învăţământ care împlineşte 50 de ani de activitate.

Dorinţa de Românie este extraordinar de mare, oriunde în Basarabia. Iar dacă aveţi o carte în limba română de care nu mai aveţi nevoie, donaţi-o pentru fraţii basarabeni. Ei au cu siguranţă nevoie de ea!

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro