Vineri, 29 martie 2024 - 5:33:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum a ajuns o ţară bogată în petrol să aibă cele mai multe maşini electrice


13 aprilie 2018

O ţară din nordul Europei se desprinde de restul continentului în ceea ce priveşte numărul de maşini electrice înmatriculate.

Este vorba, bineînţeles, de Norvegia, ţara cu bogate resurse de petrol. În această ţară au fost înregistrate, doar în luna martie a acestui an, 8.034 de maşini care nu poluează. Practic, mai mult de jumătate din maşinile noi înregistrate în Norvegia au fost electrice.

Finlanda, care este o ţară comparabilă cu Norvegia la populaţie, deşi puţin în urmă la nivelul de trai, se poate lăuda cu doar 3.055 de maşini electrice înregistrate în tot anul 2017.

Maşinile electice sunt tot mai populare şi în România. Dacă în 2016, în ţara noastră fuseseră înmatriculate mai puţin de 40 de astfel de automobile, numărul lor a crescut la câteva sute în 2017.

Norvegienii au impus măsuri drastice anti-poluare producătorilor de maşini, iar până în 2025 şi-au propus ca toate automobilele care sunt vândute în ţara lor să fie non-poluante.

Există şi numeroase beneficii financiare pentru cei care aleg maşini electrice în Norvegia.

”Când cumperi un automobil electric nu trebuie să plăteşti taxa de înmatriculare sau TVA. De asemenea, posesorii acestor maşini sunt scutiţi de taxele de drum şi autostradă, iar parcarea este, de multe ori, gratuită”, a spus Yoan Le Petit, de la Ministerul de Transport şi Mediu, citat de Euronews.

Majoritatea maşinilor electrice au o autonomie de 500 de kilometri. Reţeaua de încărcare a bateriilor este destul de firavă în România.

În câteva oraşe din ţară, Sibiu, Deva, Piteşti, Cluj, Timişoara şi Bucureşti, există şi staţii rapide care încarcă bateria într-o oră suficient pentru a putea parcurge 280 de km mai apoi.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro