Vineri, 23 martie 2018 - 3:38:30
EUR
EURO = 4.6659 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.7891 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Ţara nu îşi uită fiii!


1 februarie 2017


 

Ce-a de a II-a ediţie a Galei premiilor de Excelenţă pentru românii din comunităţile istorice şi-a desemnat câştigătorii, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Organizat de Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcţia Români din Afara Graniţelor, cu sprijinul Institutului 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru Românii de Pretutindeni, evenimentul a prilejuit recunoaşterea contribuţiei unor personalităţi ale vieţii socio-culturale din cadrul comunităţilor româneşti la păstrarea identităţii naţionale, prin promovarea limbii şi culturii române în ţările de reşedinţă.

Premiile au fost oferite de Institutul Cultural Român, iar patru dintre acestea de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, partener al ICR în organizarea evenimentului.

Din Republica Moldova, au fost premiaţi: Maria Bulat-Săhărneanu - editorialist, autoare şi realizatoarea de emisiuni la postul de radio Vocea Basarabiei; Nicolae Negru - editorialist la Ziarul Naţional din Chişinău şi la numeroase reviste şi ziare de pe cele două maluri ale Prutului, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi Republica Moldova; Artemis Bălan - vicepreşedintele Asociaţiei 'Tinerii Moldovei'; Vlad Cubreacov - jurnalist, expert în problematica minorităţilor româneşti din spaţiul ex-sovietic, preşedintele Asociaţiei 'Răsăritul Românesc' din Republica Moldova.

De asemenea, au fost premiaţi Svetlana Stoinov - director al Liceului 'Mihai Eminescu' din Comrat, Regiunea Autonomă Găgăuzia, şi Vasile Kovaliov, fost deţinut politic, originar din zona Nistrului, care a petrecut 64 de ani în cea mai cruntă regiune a Gulagului, Kolyma, ultimul basarabean supravieţuitor al lagărelor cu regim sever din Estul Extrem al Siberiei. Postul 10 TV, care difuzează producţii media din cadrul proiectului Unirea TV, a primit un premiu pentru debut pe piaţa media din Republica Moldova, pentru promovarea valorilor românismului şi spaţiului informaţional comun.

Pentru Ucraina, din sudul Basarabiei au fost premiaţi: Petru Şchiopu - preşedintele Alianţe Creştin-Democrate a Românilor din Regiunea Odesa; Maria Popesku - profesor de limba şi literatura română; Tudor Iordăchescu (post-mortem) - autorul monografiei satului Hagi Curda unde există singura biserică românească ridicată de statul român.

Din regiunea Cernăuţi au primit premii: Aurica Bojescu - preşedinte executiv al Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale şi Secretar responsabil al Uniunii Interregionale “Comunitatea Românească din Ucraina”; Eugen Tovarnitschi - directorul liceului 'Mihai Eminescu' din Carapciu.

Din Maramureşul istoric au fost premiaţi: Ion Botoş - preşedinte al Asociaţiei 'Dacia', promotor al românismului în regiunea Transcarpatia, partener anul trecut în proiectele derulate de ICR; Adriana Pop - directorul liceului românesc din Slatina (Solotvino); Elena Şiman - vicepreşedintele Asociaţiei “Speranţa” din Slatina (Solotvino), dirijor al corului bisericii ortodoxe române 'Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril' din Slatina (Solotvino).

Un premiu special a primit Elena Nandriş (foto), primarul localităţii Mahala, din regiunea Cernăuţi, strănepoata Aniţei Nandriş, autoarea volumului “20 de ani în Siberia”, apărută la Editura Humanitas. “Prin cartea Aniţei Nandriş, Mahalaua noastră e cunoscută pe tot globul. Cine ştie ce înseamnă durere, durere de limbă, durere de grai, durere de pământul tău, durere de ţară, ţara ta natală! De locul unde te-ai născut! Aestea nu-s vorbe goale! Asta e prin ceea ce trecem noi. Că voi aveţi. Preţuiţi! Pentru că noi, ca să putem vorbi, să ne-nţelegeţi ce spunem, luptăm! Doamne ajută”, a spus Elena Nandriş.

Din Serbia/Voivodina, au fost premiaţi: Daniel Magdu - vicepreşedinte Comunitatea Românilor din Serbia; Ion Omoran - vicepreşedinte Comunitatea Românilor din Serbia, redactor şef al revistei Cuvântul românesc.

Din Timoc, au fost premiaţi: Slavoljub Gacovic - etnograf, profesor de istorie şi arheologie; Filip Paunelovici - etnograf, specialist în dansuri populare, costume, obiceiuri ale românilor din Valea Timocului; Stefan Radovanovic - artist popular, instrumentist, câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Pentru Bulgaria, au fost premiarţi: Lucica Gheorghiev - coordonator proiecte sociale, culturale şi educaţionale din partea Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, principala asociaţiei românilor din Bulgaria; Milena Petrova - lector de limba română, cultură şi civilizaţie românească în cadrul claselor pilot cu predare în limba maternă organizate cu sprijinul statului român.

Din Albania, au primit premii: Josif Kruti - profesor de litere şi coordonator al Şcolii româneşti de la Divjaka şi Ilia Bombaj - lider important al românilor/aromânilor din Seleniţa.

Premiaţii pentru Ungaria au fost: Adela Kiss - grafician, artist plastic, bursier al statului român la Academia de Artă Ioan Andreescu din Cluj-Napoca şi Ştefan Oroianu - fost preşedinte al Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, reputat artist plastic.

Comisia de jurizare a decis şi acordarea unor premii onorifice, unor persoane care promovează prin activitatea domniilor lor românismul şi valorile noastre comune acolo unde află: Anca Corfu - consul general al României la Cahul, Eleonora Moldovan - consul general al României noastre la Cernăuţi, Roxana Iorgulescu - jurnalist RRI, Liliana Văduva - producător TVR 1, Gina Ştefan - jurnalist , preot Mihai Hau - consilier patriarhal, Patriarhia Română, Ion Varta - directorul Arhivelor de Stat de la Chişinău, Cătălin Josan - solist.

Premiile au fost înmânate de Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru românii din afara graniţelor din Camera Deputaţilor, Mircea Druc, prim-ministru al Republicii Moldova în perioada mai 1990 - mai 1991, Michael Tiţa, consilier patriarhal, coordonatorul Sectorului relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe din cadrul Patriarhiei Române, Nicolae Brânzea, director general adjunct al Institutului 'Eudoxiu Hurmuzachi', Cristina Lorenţ, director TVR Internaţional, Radu Baltasiu, directorul Direcţiei Români din Afara Graniţelor din cadrul ICR.

Gala a inclus momente artistice, susţinute  pro bono de artişti din România şi vecinătate, colaboratori în proiecte anterioare ale ICR: Maria Gheorghiu, Veta Biriş, Vlad Miriţă, Eliza Nirlu, Cătălin Josan, Cristofor Aldea Teodorovici, Ilie Caraş.

“Toţi românii din afara ţării merită atât atât atenţia, cât şi dragostea noastră”, a afirmat preşedinte al ICR, Radu Boroianu. El a pledat pentru “sădirea” în sufletele românilor de pretutindeni a “dragostei de unire sufletească”, care “trebuie să fie neapărat românitatea şi românismul, dincolo de graniţe, dincolo de statalităţi istorice sau întâmplătoare”. “E nevoie să ne simţiţi alături de dumneavoastră indiferent unde v-aţi afla, dincolo de păstrarea identităţii, dar, de multe ori şi pentru recăpătarea identităţii”, a adăugat acesta.

Un scurt mesaj din partea Administraţiei Prezidenţiale a transmis consilierul de stat la Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor, Sandra Pralong.

A fost păstrat un moment de reculegere în memoria omului de cultură basarabean Ion Ungureanu, ministru al culturii şi cultelor din Republica Moldova (1990-1994) şi deputat în primul Parlament (1990-1994).

La eveniment a fost prezent şi ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

(Sursa:ActiveNews)

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(129 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Dimineata, lipsa banilor va determina sa amanati o calatorie in interes personal, ceea ce va afecteaza relatiile cu partenerul de viata. Va ingrijoreaza starea de sanatate a unui membru mai tanar al familiei - un copil sau un frate mai mic. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de mult calm. taur Starea de melancolie va poate afecta relatiile sentimentale. Aveti mari sanse de reusita in activitati casnice: curatenie, reparatii, mutat mobila etc. Va recomandam sa acordati mai multa atentie persoanelor varstnice din familie.
GEMENI RAC
gemeni Dorinta de a va intalni cu prietenii va face sa lipsiti cam mult de acasa. Nu este exclus sa aveti o discutie cu partenerul de viata. Eastrolog.ro va recomanda sa va organizati in asa fel incat sa nu neglijati relatiile sentimentale. Temperati-va nervozitatea! rac Discutiile cu persoana iubita va irita, iar starea de nervozitate va poate afecta relatiile sociale. Va sfatuim sa va exprimati clar si sa nu evitati comunicarea. Ar fi bine sa va mai temperati orgoliul. Sfaturile unui prieten de incredere se pot dovedi foarte folositoare.
LEU FECIOARĂ
leu Este posibil sa aveti un conflict cu o persoana mai in varsta din familie. Tensiunile se pot aplana foarte usor, cu o vorba buna. Fiti mai atent la ce spuneti, mai ales ca astazi sunteti mai vorbaret ca de obicei! Dupa-amiaza s-ar putea sa primiti o veste buna, legata de o afacere. fecioara Relatiile sentimentale pot avea de suferit daca refuzati sa mergeti intr-o vizita la rude. Partenerul de viata nu este de acord ca un esec in afaceri poate fi un motiv pentru a ramane acasa. Eastrolog.ro va recomanda sa va limitati la activitati de rutina.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Dimineata s-ar putea sa va pierdeti rabdarea si sa va certati cu cineva din familie, din cauza banilor. Mai mult calm! N-ar strica sa va odihniti mai mult. Oricum, este recomandabil sa evitati activitatile care necesita eforturi deosebite. scorpion In prima parte a zilei, aveti dificultati de concentrare, ceea ce va scoate din sarite. Eastrolog.ro va recomanda sa amanati deciziile importante. Acordati mai mult timp odihnei! Va asteapta o saptamana grea, cu multe probleme de rezolvat. Spre seara, va face placere sa intalniti o persoana cu care nu v-ati vazut de mult.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator S-ar putea fiti apatic si, din cauza aceasta, sa aveti probleme sentimentale. Aveti chef sa fiti lasat in pace si sa nu faceti nimic. Oricat de indispus ati fi, eastrolog.ro va sfatuieste sa acordati mai multa atentie persoanei iubite. Dupa-amiaza, un prieten va ofera sugestii pretioase pentru o afacere. Va sfatuim sa nu actionati in pripa. capricorn Aveti tendinta de a fi impulsiv. Va sfatuim sa va calculati bine fiecare pas, in special in afaceri si pe plan sentimental. Ar fi bine sa nu faceti astazi investitii si sa evitati calatoriile in interes personal. Nu exagerati cu munca, pentru ca puteti avea probleme cu sanatatea!
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Dimineata s-ar putea sa fiti indispus si sa nu va purtati corect cu persoana iubita. Nu este exclus ca de aici sa inceapa o cearta in toata regula. Va sfatuim sa evitati afacerile si intalnirile cu prietenii. Spre seara, sariti in ajutorul unei rude mai in varsta, care are probleme de sanatate. pesti Aflati ca trebuie sa plecati de urgenta intr-o delegatie, spre nemultumirea partenerului de viata. Eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul, indiferent de situatie. Nu faceti investitii astazi, pentru ca nu este un moment favorabil!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 martie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro