Vineri, 29 martie 2024 - 6:46:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Catalonia amână declararea independenţei şi vrea negocieri cu Madridul


11 octombrie 2017

Catalonia trebuie să devină şi va fi un stat independent, dar, deocamdată, va purta un dialog cu Madridul, a spus marţi seară Carles Puigdemont, preşedintele regiunii catalane, în Parlamentul regional. El a cerut Parlamentului să suspende procesul declarării independenţei pentru a purta negocieri în acest sens cu Madridul.Şefa grupului parlamentar al Partidului Ciudadanos (Cetăţeni, în opoziţie) în Legislativul catalan, Ines Arrimadas, a denunţat marţi seara declaraţia lui Carles Puigdemont drept „o lovitură de stat”

Carles Puigdemont a declarat că nu doreşte escaldarea tensiunilor, dimpotrivă. De asemenea, el a spus că problema catalană a devenit una europeană şi a repetat ideea de dialog.

Preşedintele regiunii a spus că „votul de autodeterminare” nu a fost o decizie personală, ci o exprimare democratică a oamenilor Cataloniei.

El a acuzat Madridul de violenţe, de abuzuri şi de închiderea staţiilor de votare, lăudând oamenii care au mers la vot şi şi-au asumat „riscurile” pentru ca referendumul să fie unul „de succes”. „Toată lumea a făcut tot ce a putut şi le mulţumesc”, a precizat el.

Puigdemont a făcut referire şi la situaţia economică, afirmând că regiunea a contribuit la dezvoltarea Spaniei. „Catalonia a fost modelul de modernizare a Spaniei”, a subliniat el.

Singura şansă de supravieţuire a Cataloniei este de a deveni un stat”, a mai spus Puigdemont, amintind de eforturile pentru independenţă şi a adăugat că Madridul i-a umilit pe catalani.

El a invocat exemplul Marii Britanii. „În Marea Britanie am văzut că este posibil, de ce în Spania nu ar fi posibil? Tot ce am vrut a fost un referendum ca cel al Scoţiei, unde ambele tabere au fost în stare să aibă idei constructive. Am fost refuzaţi mereu”.

Vă ofer rezultatele referendumului: Catalonia trebuie să fie un stat independent. Vreau să urmez voinţa poporului şi accept ca să fim un stat independent sub forma unei republici”, a declarat Puigdemont. Însă, ulterior, el a anunţat că a suspendat declaraţia de independenţă pentru a purta negocieri cu Madridul.

Discursul-cheie a fost amânat cu o oră. Preşedintele regiunii Carles Puigdemont a cerut această amânare din cauză că un grup parlamentar are nevoie să ţină o reuniune pe tema unei cereri a unor parlamentari din opoziţie de anulare a sesiunii. El nu şi-a dezvăluit mesajul înainte să ajungă la Parlamentul din Barcelona, aşa că tensiunea a început să crească odată intrat în clădire.

Poliţia păzeşte de ore bune clădirile publice şi a închis Parcul Ciutadella, în care se află Parlamentul regional catalan. Presa internaţională relatează că declararea independenţei Cataloniei ar putea determina autorităţile spaniole să reacţioneze dur. Anterior, guvernul spaniol l-a îndemnat pe preşedintele separatist al Cataloniei „să nu întreprindă nimic ireversibil”.

Planurile separatiştilor catalani pentru independenţă au primit o lovitură serioasă chiar de la una dintre cele mai puternice voci care milita pentru ruperea Cataloniei de Spania: primarul Barcelonei. „Rezultatele (referendumului, n.r.) de pe 1 octombrie nu sunt o garanţie pentru declararea independenţei, ci o oportunitate de a construi un dialog şi mediere internaţională”, a spus Ada Colau. Ea le-a cerut şefului executivului catalan, Carles Puigdemont, şi premierului spaniol, Mariano Rajoy, „să nu ia nicio decizie care ar putea dinamita posibilitatea unui spaţiu de dialog” şi să acţioneze cu responsabilitate.

Separatiştii au declarat validă consultarea din 1 octombrie şi şi-au anunţat victoria în acest scrutin, după care catalanii au protestat în masă faţă de violenţele poliţiei trimise de Madrid să oprească votul. Guvernul regional spune că tabăra „da” a obţinut o victorie cu peste 90% din voturile exprimate, iar nivelul prezenţei la urne a fost de 43%.

Susţinătorii unităţii regatului, care se opun independenţei Cataloniei, au organizat, la rândul lor mitinguri în masă în favoarea unităţii ţării.

La nivel european, situaţia este clară: un viitor stat independent catalan nu va primi recunoaştere internaţională.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro