Luni, 11 noiembrie 2024 - 7:35:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

5 măsuri economice pentru noul Cod Fiscal. TVA de 18% şi cotă unică de 14%


19 februarie 2015

Guvernul a prezentat, în şedinţa de miercuri, proiectele de modificare pentru Codul Fiscal şi Codul de procedură Fiscală ale căror măsuri de relaxare fiscală ar urma să genereze 325.000 de noi locuri de muncă în anul 2016 şi un impact pozitiv la creşterea economică de 1,7% din PIB.

Iată 5 dintre cele mai importante măsuri care ar urma să fie incluse în modificările Codului Fiscal.

1. Scăderea TVA de la 24 la 18%

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, cota standard de TVA ar urma să scadă de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016, şi la 18% începând cu 1 ianuarie 2018.

Calculele guvernanţilor arată că impactul bugetar brut al aplicării cotei TVA de 20% va fi, în 2016, de 11,6 miliarde lei, “sume care rămân la dispoziţia populaţiei şi a agenţilor economici”. De asemenea, în 2016, impactul bugetar net al măsurii va fi de 5,2 miliarde lei.

În ceea ce priveşte beneficiile pentru bugetul de stat, se estimează o recuperare a veniturilor din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii etc. în valoare de 6,4 miliarde lei, iar în economie se preconizează o creştere suplimentară de circa un punct procentual.

În plus, numărul locurilor de muncă ar putea creşte cu aproximativ 145.000 în anul 2016, respectiv cu 75.000 în următorii ani.

2. Scade cota unică de impozitare

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, şi cota unică de impozitare ar urma să fie redusă de la 16%  la 14%, începând de la 1 ianuarie 2019.

Reducerea ar urma să fie aplicată atât pentru venituri, cât şi pentru profit.

Impactul bugetar net pentru anul 2019 este estimat la 2,5 miliarde de lei, iar surplusul de creştere economică va fi de 0,5 puncte procentuale.

3. Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale

Contribuţiile de asigurări sociale la angajat ar urma să se reducă de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%,

De asemenea, proiectul de modificare a Codului Fiscal mai prevede şi introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS de la 1 ianuarie 2016.

4. Impozitare suplimentară pentru IMM-urile fără angajaţi

Pe de altă parte, noul proiect de Cod Fiscal prevede ca microîntreprinderile fără salariaţi să fie impozitate suplimentar, cu o sumă fixă trimestrială, stabilită şi actualizată, în funcţie de evoluţia veniturilor fiscale care s-ar fi încasat la un salariu de bază minim brut pe economie.

Cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariaţi va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit.

Cu scopul de a crea noi locuri de muncă şi pentru aşezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu şi fără salariaţi, va fi introdus un sistem diferenţiat de cote de impozitare, între 1% şi 3% din venituri, se arată în propunerea de modificare a Codului Fiscal.

Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat şi de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situaţii înscrise în registrul comerţului—dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfăşurării de activităţi la sediul social/sediile secundare.

5. Impozit şi pentru terenul ocupat de construcţii

O măsură care vizează direct populaţia va fi şi aceea potrivit căreia persoanele fizice vor fi obligată să achite impozit şi pentru terenul ocupat de construcţiile pe care le deţine, inclusiv locuinţe.
Măsura ar urma să intre în vigoare de anul viitor.

Actualul Cod Fiscal stabileşte că impozitul pe teren nu trebuie datorat pentru terenul aferent unei clădiri şi pentru suprafaţa de teren care este acoperită de o clădire.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 11 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro