Sâmbătă, 18 mai 2024 - 8:00:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Zăcământ important de gaze descoperit în Marea Neagră


15 octombrie 2015

Companiile Lukoil, PanAtlantic şi Romgaz au descoperit pe platforma continentală a României un zăcământ important de gaze, rezervele care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare putând depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, informează Romgaz, printr-un comunicat remis  Bursei de Valori Bucureşti.

Lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, finalizate în octombrie 2015, au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.

‘Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obţinute în timpul forajului, precum şi ale investigaţiilor geofizice, sonda LIRA — 1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafaţa zăcământului poate atinge 39 kmp iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Succesul sondei LIRA — 1X a dus la o diminuare a riscurilor în ceea ce priveşte lucrările viitoare de investigaţii geologice pentru o serie de prospecte care reprezintă un potenţial semnificativ în ceea ce priveşte conţinutul de resurse, localizate atât în apropierea structurii LIRA, cât şi în alte zone ale perimetrului. Programul lucrărilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice şi forajul pe zăcământul LIRA a unei sonde de explorare/evaluare, în vederea confirmării volumului descoperirii şi a confirmării potenţialului de hidrocarburi’, se menţionează în comunicat.

Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate, în calitate de operator, de compania Lukoil Overseas Atash B.V. (care este deţinută în proporţie de 100% de Compania Publică pe Acţiuni Lukoil) în baza Acordului de Concesiune încheiat cu Guvernul României.

În prezent, cota de participare a Romgaz în Acordul de Concesiune este 10%, Lukoil deţine 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd 18%.

Adâncimea apei în cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctuează de la 300 la 1.200 metri. Suprafaţa perimetrului este de 1.006 kmp.

Sonda LIRA — 1X este situată la aproximativ 170 km (90 mile marine) de la ţărm, adâncimea apei fiind de circa 700 m. Sonda a fost forată până la adâncimea de 2.700 m (8.858 picioare), cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin ‘Development Driller II’, aparţinând companiei TransOcean Ltd. La finalizarea lucrărilor de foraj, sonda a fost trecută în conservare, în vederea efectuării lucrărilor ulterioare de evaluare a zăcământului LIRA.

‘Pentru Romgaz parteneriatul în explorarea platformelor din Marea Neagră reprezintă o direcţie nouă de dezvoltare a afacerii precum şi a portofoliului de zăcăminte. Suntem o companie cu experienţă de peste 100 de ani în lucrări on-shore, dar suntem deschişi pentru noile provocări ale lucrărilor off-shore şi ne bucurăm să avem parteneri cu experienţă în domeniu’, a declarat Virgil Marius Metea, director general—SNGN Romgaz SA Mediaş


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 mai 2024
Autentificare
stiriactuale.ro