Duminică, 29 ianuarie 2023 - 3:00:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Havrileţ (ANRE): Preţul la energia electrică ar putea scădea cu 3-5% de la 1 ianuarie 2016


11 noiembrie 2015

Preţului energiei electrice la consumatorul final ar putea scădea cu 3-5% de la 1 ianuarie 2016, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„În acest an, la nivelul furnizării de energie electrică şi distribuţiei de energie electrică s-au înregistrat nişte elemente pozitive, a crescut consumul de energie electrică cu câteva procente, am avut o evoluţie ratei de inflaţie favorabilă. Aceste două lucruri coroborate vor aduce, cu siguranţă, un aspect pozitiv la fixarea preţului energiei electrice la consumatorul final. Noi apreciem că acest preţ va scădea cu câteva procente”, a spus Niculae Havrileţ, prezent la conferinţa anuală a Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Preţul ar urma să scadă începând de la 1 ianuarie 2016. Havrileţ a precizat că reducerea ar putea fi de 8% pentru activitatea de distribuţie, iar în factura finală scăderea ar urma să fie de 3-5%. Reducerea nu vizează certificatele verzi sau bonusul de cogenerare.

Pe de altă parte, Silvia Vlăsceanu, director general al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a declarat că reducerea efectivă s-ar putea să fie cu totul alta.

„Deocamdată este o veste şi pentru noi pentru că nu ştiam de procent sau de intenţia Autorităţii de Reglementare de a reduce tarifele. Din ce am înţeles, la o primă analiză a dosarelor sau a informaţiilor transmise de operatori acesta ar fi concluzia ANRE că ar trebui să scadă tarifele de distribuţie. Încă nu ştim şi nu este decizia finală pentru că urmează nişte analize mai aprofundate. În orice caz, orice reducere a tarifelor de distribuţie şi de transport, probabil, care sunt în sarcina Autorităţii de Reglementare, nu înseamnă automat şi o reducere a facturii consumatorului final. Diferenţa între ceea ce se reduce la consumatorii finali şi ceea ce se reduce cu tarifele de distribuţie nu poate să fie şi probabil că nici nu va fi acesta”, a spus Silvia Vlăsceanu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Duo_best_gaz

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Top articole
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 27 ianuarie 2023
Autentificare
stiriactuale.ro