Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:35:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Bulgaria impune o taxă de 20% pentru producătorii de energie regenerabilă


7 decembrie 2013

Parlamentul bulgar a votat joi impunerea unei taxe de 20% pentru veniturile din instalaţiile de energie eoliană şi solară începând de anul următor, în condiţiile în care Guvernul de la Sofia se chinuie să reducă preţurile la electricitate şi să reducă deficitele legate de energia regenerabilă, transmite Reuters.

Protestele provocate de facturile mari la electricitate, provocate în parte şi de investiţiile în energiile regenerabile, au condus la căderea precedentului cabinet de centru-dreapta în luna februarie a acestui an.

Noua taxă, concepută în ideea de a recupera o parte din subvenţiile generoase plătite de cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană producătorilor de energie regenerabilă, a fost aprobată în cadrul bugetului pe 2014. De asemenea, Parlamentul bulgar a votat joi limitarea cantităţii de energie care poate fi achiziţionată la preţuri preferenţiale, producătorii de energie regenerabilă estimând că această decizie va afecta veniturile lor cu 15-20% pe lângă noua taxă.

‘Aceste măsuri vizează numai producătorii de energie eoliană şi solară. Vom cere preşedintelui să-şi exprime veto-ul faţă de bugetul pe 2014 pentru a opri această măsură discriminatorie’, a declarat Nikola Gazdov, din partea Asociaţiei producătorilor bulgari de energie fotovoltaică.

Atraşi de subvenţiile generoase din Bulgaria, mai mulţi investitori din Germania, Austria, SUA şi Coreea de Sud au investit peste patru miliarde de euro pentru a construi instalaţii de energie eoliană şi solară cu o capacitate totală de 1.600 de megawaţi.

Premierul bulgar Plamen Oresharski a declarat că se aşteaptă ca în 2014 noua taxă să genereze venituri de 150 milioane leva (104 milioane de dolari), bani care vor fi utilizaţi pentru a reduce deficitul în creştere din sectorul energetic, provocat în parte şi de energiile regenerabile. Deficitul este provocat de diferenţa dintre preţul reglementat la energie la care energie este vândută consumatorilor şi energia scumpă pe care companie de stat NEK este obligată să o cumpere de la producătorii de nergie regenerabilă.

Mai multe ţări din Europa au adoptat măsuri pentru a reduce subvenţiile pentru energia eoliană şi solară, subvenţii care au condus la creşterea preţurilor la electricitate plătite de consumatori. Cehia a impus o taxă de 26% pentru centralele fotovoltaice care au început să opereze în 2009 şi 2010. Grecia a introdus o taxă de 27% pentru veniturile instalaţiile de energie fotovoltaică şi o taxă de 10% pentru parcurile eoliene.

În România, guvernul a decis la începutul lunii iunie reducă ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile. Conform actului normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. În reacţie, grupul ceh de utilităţi CEZ a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la decizia României de a amâna acordarea unor certificate verzi, măsura care ar putea costa compania cehă până la 66 milioane euro pe an.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro