Joi, 9 iulie 2020 - 4:32:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Dispută între experţi şi ONG-uri privind gazele de şist


19 martie 2014

Cercetatorii români spun că protestele de la Pungeşti au la bază o campanie agresivă a organizaţiilor neguvernamentale, însa nu şi argumente ştiinţifice. „Fracturarea ar putea reactiva falia Snagov-Vidraru - nu ştim ce este asta... existând pericolul de producere a tzunamiului în Marea Neagră... Nişte aberaţii mai mari sunt greu de imaginat. De ce nu protesteaza nimeni apropos de otrăvirea apelor şi a solului de chimizarea agriculturii?”, spune Antoneta Seghedi, preşedintele Institutului Naţional de Geologie.

De cealaltă parte, reprezentanţii ONG -urilor spun că specialiştii apără interesele companiilor străine. „Sunt influenţaţi financiar de o corporaţie şi influenţaţi profesional de către alţii de deasupra lor care sunt influenţaţi financiar de aceasta corporaţie”, spune Alexandru Alexe, reprerzentant al Asociaţiei Activişti Fără Frontiere.

Organizaţiile neguvernamentale contestă metoda prin care sunt extrase gazele de şist din roci, prin fracturare hidraulică. Ecologiştii se tem că fracturarea hidraulică ar putea contamina cu metan pânza freatică.

„Sonda propriu-zisă nu poluează cu nimic, nu are legătură cu apa freatică sau mediul de suprafaţă, pentru că fisurile care se fac sunt de ordinul câtorva milimetri”, spune Ion Mălureanu, profesor la Universitatea de Petrol şi Gaze.

Reprezentanţii Academiei României susţin că cercetătorii folosesc deja alte metode, fără injecţia apei cu chimicale. În unele zăcăminte, fracturarea se face chiar cu gaz metan pentru a se elimina pericolul contaminării.

„Noi discutăm despre cantităţi de apă, dar de aceste cantităţi nu o sa mai avem nevoie peste trei ani... şi atunci noi blocăm cunoaşterea reală”, spune academicianul Nicolae Anastasiu.

Specialiştii estimează că România are rezerve de gaze de şist pentru 60 de ani, fiind a treia cea mai bogată ţară din Europa în aceste resurse. Autorităţile au semnat peste 50 de acorduri de explorare.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(187 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebookservicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie

ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 3 iulie 2020
Autentificare
stiriactuale.ro