Cercetatorii români spun că protestele de la Pungeşti au la bază o campanie agresivă a organizaţiilor neguvernamentale, însa nu şi argumente ştiinţifice. „Fracturarea ar putea reactiva falia Snagov-Vidraru - nu ştim ce este asta... existând pericolul de producere a tzunamiului în Marea Neagră... Nişte aberaţii mai mari sunt greu de imaginat. De ce nu protesteaza nimeni apropos de otrăvirea apelor şi a solului de chimizarea agriculturii?”, spune Antoneta Seghedi, preşedintele Institutului Naţional de Geologie.
De cealaltă parte, reprezentanţii ONG -urilor spun că specialiştii apără interesele companiilor străine. „Sunt influenţaţi financiar de o corporaţie şi influenţaţi profesional de către alţii de deasupra lor care sunt influenţaţi financiar de aceasta corporaţie”, spune Alexandru Alexe, reprerzentant al Asociaţiei Activişti Fără Frontiere.
Organizaţiile neguvernamentale contestă metoda prin care sunt extrase gazele de şist din roci, prin fracturare hidraulică. Ecologiştii se tem că fracturarea hidraulică ar putea contamina cu metan pânza freatică.
„Sonda propriu-zisă nu poluează cu nimic, nu are legătură cu apa freatică sau mediul de suprafaţă, pentru că fisurile care se fac sunt de ordinul câtorva milimetri”, spune Ion Mălureanu, profesor la Universitatea de Petrol şi Gaze.
Reprezentanţii Academiei României susţin că cercetătorii folosesc deja alte metode, fără injecţia apei cu chimicale. În unele zăcăminte, fracturarea se face chiar cu gaz metan pentru a se elimina pericolul contaminării.
„Noi discutăm despre cantităţi de apă, dar de aceste cantităţi nu o sa mai avem nevoie peste trei ani... şi atunci noi blocăm cunoaşterea reală”, spune academicianul Nicolae Anastasiu.
Specialiştii estimează că România are rezerve de gaze de şist pentru 60 de ani, fiind a treia cea mai bogată ţară din Europa în aceste resurse. Autorităţile au semnat peste 50 de acorduri de explorare.
TITLURILE ZILEI:
• Eroare tehnică la Poliţia Băicoi. Un DrugTest defect a indicat fals pozitiv pentru un poliţist • Modificări temporare în circulaţia trenurilor • Două vieţi atârnă de un fir de păr după un accident cumplit la Ciupelniţa • Eroare tehnică la Poliţia Băicoi. Un DrugTest defect a indicat fals pozitiv pentru un poliţist • Modificări temporare în circulaţia trenurilor • Două vieţi atârnă de un fir de păr după un accident cumplit la Ciupelniţa
Dispută între experţi şi ONG-uri privind gazele de şist
19 martie 2014

Din aceeaşi categorie:
Invitaţie la relaxare din partea PPC Energie cu o ofertă dedicată clienţilor noi din judeţul Prahova

Top articole
-
Gospodărie mistuită de flăcări. Mai multe persoane au suferit atac de panică
-
Tragedie pe un drum din Prahova: Bărbat de 60 de ani, mort după ce a luat cea mai proastă decizie din viaţa lui!
-
Crimă sau sinucidere în Parcul Municipal Vest din Ploiesti? Bărbat înjunghiat, descoperit într-un autoturism
-
Schimbare de conducere la CSJ Prahova! Cine îl înlocuieste pe Silviu Crângasu: Urzeală sau Nica?
-
Profesor de la Şcoala de Poliţie, găsit mort în maşină
-
Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă
-
Firmă din Prahova, prinsă cu nereguli. A păgubit statul cu peste 10 milioane de euro
-
Copil de 4 ani, ucis în bătaie de propriii părinţi. Frăţiorul lui, găsit aproape mort de foame!
-
Flăcări uriaşe în Starchiojd! Trei case distruse de un incendiu puternic
-
Abuz şocant în Prahova. Trei membri ai aceleaşi familii, reţinuţi pentru muncă forţată şi trafic de minori
Anul - ediţia nr. 3718
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 4 aprilie 2025
Autentificare
Autentificare