Vineri, 19 aprilie 2024 - 8:49:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum se utilizează Euribor la actualizarea dobânzilor?


5 iulie 2012

euriborConform legislaţiei în vigoare, rata dobânzii la creditele în euro acordate populaţiei se stabileşte în funcţie de Euribor plus o marjă fixă.

Dacă în contract nu se prevede altfel, valoarea care se va lua în calculul dobânzii este valoarea Euribor anunţată de Reuters cu două zile înainte de data actualizării.

De exemplu, în contractul dvs se specifică faptul că actualizarea se va face de patru ori pe an, la date calendaristice stabilite apriori, iar valoarea care se va lua în calculul ratei dobânzii este valoarea Euribor din penultima zi lucrătoare a lunii, anunţată de Reuters cu două zile înainte.

Fiecare bancă îşi alege scadenţa proprie

Băncile de România au fost obligate, începând cu iunie 2010, să exprime dobânda împrumuturilor în euro acordate populaţiei în funcţie de Euribor.

Fiecare bancă îşi poate alege scadenţa proprie - Euribor la 3 luni, la 6 luni etc.

Există bănci care merg şi mai departe şi iau în considerare nu doar valoarea Euribor ci fac media valorilor Euribor anunţate în ultima lună înaintea actualizării unei dobânzi.

Toate aceste detalii trebuie trecute în contractul de credit şi nu mai pot fi modificate ulterior decât printr-un act adiţional semnat de ambele părţi.

Ce este Euribor?

Euribor este media dobânzilor la care peste 50 de bănci europene de top se finanţează între ele.

Euribor se calculează pentru diverse maturităţi, de la o zi până la 12 luni începând cu anul 1999 când a fost introdusă moneda euro ca monedă de cont.

În fiecare zi lucrătoare, la ora 10.45 (CET) fiecare bancă de prim rang introduce informaţiile privind dobânzile proprii într-un sistem unic.

La ora 11.00 (CET) Reuters procesează datele primite şi publică referinţa rezultată.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro