Marţi, 19 martie 2024 - 12:43:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Scandal de spionaj în aviaţia militară a Lituaniei


3 ianuarie 2015

Autorităţile au anunţat că cei arestaţi sunt bănuiţi de spionaj în profitul unui serviciu străin de informaţii şi nu au exclus o posibilă implicare a Rusiei, ferindu-se însă de o confirmare oficială. Este vorba despre un ofiţer care furniza informaţii, inclusiv date confidenţiale, şi de persoana căreia pilotul îi furniza aceste informaţii. Ocupaţia şi cetăţenia acesteia din urmă nu au fost făcute publice.

Cel mai probabil, ofiţerul furniza Rusiei informaţiie despre baza Zuokinai, bănuiesc autorităţile. Este un ofiţer experimentat, care servea de 10 ani în armata aeriană a ţării, iar activitatea sa era legată în special de planificarea rutelor de zbor.

Este al treilea caz de spionaj dezvăluit în Lituania în decurs de două luni. Doi lituanieni au fost arestaţi în noimebrie şi la începutul lunii decembrie, fiind suspectaţi că au lucrat pentru serviciile de informaţii din Belarus.

Aflată sub ocupaţie sovietică până în 1991, Lituania şi celelalte două state baltice, Letonia şi Estonia, se tem pentru securitatea lor de la anexarea, în martie, a Crimeei de către Rusia. Ţările baltice au obţinut, în acest context, o consolidare a prezenţei NATO în regiune.

O anchetă recentă a publicaţiei Newsweek arăta că activitatea de spionaj a Rusiei în Europa a atuns nivelul din timpul Războiului Rece.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro