Marţi, 23 aprilie 2024 - 4:08:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Lovitura de stat din Turcia, soldată cu cel puţin 66 de morţi, a eşuat


16 iulie 2016

O tentativă de lovitură de stat pare să fi eşuat în Turcia sâmbătă, la primele ore ale dimineţţii, după ce un număr impresionant de oameni au răspuns apelului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a ieşi în stradă pentru a-l susţine, relatează Reuters.otrivit unui oficial turc cu rang înalt citat de Reuters, cel puţin 60 de oameni au fost ucişi noaptea trecută în timpul tentativei de lovitură de stat. Pe de altă parte, un număr de 336 de persoane au fost arestate, a anunţat ministrul justiţiei.

Zeci de soldaţi implicaţi în tentativa de lovitură de stat s-au predat la Istanbul, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea turcă.

Premierul turc Binali Yildirim a ordonat sâmbătă armatei să doboare avioanele şi elicopterele aflate în mâinile militarilor pucişti, a declarat un responsabil turc, transmite AFP. "Avioane de luptă au decolat de la baza lor din Eskisehir", în vestul Turciei, pentru a lupta contra aparatelor puciştilor, potrivit responsabilului.

Ajuns în cele din urmă la Istanbul, preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că el rămâne cu "poporul" său şi nu se duce nicăieri, transmite Agerpres.

Erdogan a adăugat că milioane de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva tentativei de lovitură de stat, pe care a descris-o drept opera adepţilor clericului musulman din Statele Unite Fethullah Gulen, pe care el îl acuză de mult timp că încearcă să se folosească de adepţii săi din sistemul judiciar şi armată pentru a răsturna guvernul turc.

Tentativa de lovitură de stat este un act de trădare şi un motiv pentru "a curăţa" forţele armate de elementele trădătoare, a mai spus Erdogan.

El a fost întâmpinat de o mulţime de susţinători la aeroportul Ataturk din Istanbul sâmbătă dimineaţă, potrivit imaginilor difuzate de canalul NTV.

El a vorbit cu susţinătorii săi după ce avionul care îl transporta a aterizat la Istanbul. Erdogan a mai spus că hotelul unde se afla pe coasta turcă a fost bombardat după plecarea sa.


Patruzeci şi două de persoane, dintre care civili şi poliţişti, au fost ucise la Ankara în confruntări, a declarat anunţat parchetul districtului Golbasi, suburbie a capitalei turce, citat de canalele de televiziune turce, informează AFP.
Focuri de armă sporadice se puteau auzi sâmbătă dimineaţa devreme în mai multe cartiere ale capitalei Turciei Ankara după o noapte cu explozii provocate, potrivit mass-media, de bombardamente aeriene.

La rândul său, prim-ministrul turc Binali Yildirim, a declarat că situaţia din Ankara este în mare măsură sub control şi că 120 de persoane au fost arestate.

La aproximativ 15 minute după declaraţiile sale, clădirea parlamentului a fost lovită de bombe şi mai multe persoane au fost rănite, potrivit presei locale.

Totul a început vineri noapte când prim-ministrul turc a denunţat o "tentativă ilegală" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parţială în direcţia Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul. După ce a preluat controlul televiziunii publice, Armata turcă a anunţat că a preluat puterea în ţară pentru a restabili ordinea şi menţine drepturile omului. Şeful Statului Major al armatei turce este printre cei luaţi ostatici la cartierul general din Ankara. Canalul public a anunţat vineri seara proclamarea legii marţiale. Ulterior au urmat exploziile în lanţ şi focuri de armă.

După ce a chemat oamenii în stradă, avionul în care se află preşedintele Erdogan a aterizat la Istanbul. Preşedintele Erdogan a apărut în mijlocul mulţimii de susţinători în afara aeroportului din Istanbul.

stire in curs de actualizare

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro