Vineri, 29 martie 2024 - 12:50:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ar putea apărea o nouă ţară în Europa, foarte aproape de România


2 noiembrie 2015

Pe data de 15 noiembrie locuitorii din regiunea Srpska, componentă a Bosniei-Herţegovina, votează dacă vor să se transforme în republică independentă complet, potrivit Ştirile ProTV.

Ideea referendumului îi aparţine preşedintelui Srpska, Milorad Dodik. Pe buletinul de vot va fi o singură întrebare: „Susţineţi impunerea neconstituţională şi neautorizată a legilor de către Înaltul Reprezentant al Comunităţii Internaţionale în Bosnia-Herţegovina, în special a legilor privind Curtea şi Parchetul din Bosnia şi Herţegovina, şi implementarea acestor decizii pe teritoriul Republicii Srpska?”

Mai exact, oamenii din această regiune trebuie să voteze dacă mai acceptă autoritatea Înaltului Reprezentant al Comunităţii Internaţionale, „arbitrul” impus pentru a pune capăt conflictului din Bosnia-Herţegovina. Acest „arbitru” are puterea de a demite oficiali şi de a impune legi în cazul în care se constată că pacea este pusă în pericol.

Liderul Milorad Dodik susţine că e nevoie ca Srpska să devină independentă pentru că instanţele judecătoreşti din Bosnia-Herţegovina ignoră crimele de război ale bosniacilor şi îi pedepsesc dur doar pe sârbi.

Dodik şi-a arătat apropierea faţă de Rusia, iar toamna trecută a avut şi o întâlnire cu Vladimir Putin.

„Srpska are o afecţiune specială pentru Rusia pe care Occidentul o vede uneori cu spaimă, iar alteori cu aroganta. Suntem convinşi că Occidentul are intenţii rele la adresa sârbilor din Bosnia şi Herţegovina şi din Republica Srpska şi ar fi greşit să ne asumăm ca elita politică occidentală poate fi îmblânzită prin supunerea noastră”, e poziţia lui Dodik, care cere respingerea deciziilor impuse de Occident.

Cel mai mare oraş, care e şi un fel de capitală, este Banja Luka şi are o populaţie de aproximativ 199 de mii. Întreaga populaţie numără aproximativ 1,3 milioane de locuitori.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro