Vineri, 29 martie 2024 - 1:05:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Franţa este foarte rezervată în privinţa aderării României la Schengen


20 septembrie 2013

Ministrul afacerilor interne francez Manuel Valls a declarat pentru France-Inter că problema deschiderii spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2014 nu se află "pe ordinea de zi" şi că este mai mult decât rezervat în legătură cu aceasta, relatează Le Figaro, citat de Agerpres.

"Eu sunt mai mult decât rezervat", a explicat ministrul francez, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru a "garanta securitatea cetăţenilor noştri".

În replică la declaraţiile preşedintei Frontului Naţional (extremă dreapta), care a dat asigurări că decizia a fost deja luată, Manuel Valls a afirmat: "Marine Le Pen este incompetentă".

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, îşi exprima recent optimismul în privinţa unei soluţii favorabile pentru România. "Nu am înregistrat în ultima perioadă de timp aşa cum înregistrasem anul trecut semnale de rezervă sau negative. Aş spune că informal semnalele sunt în regulă, dar fie că ne place sau nu există nişte momente politice şi electorale importante în câteva state membre ale UE cu greutate, unele chiar în septembrie, după care vom putea discuta cu noile guverne ultimele detalii", a spus şeful diplomaţiei române, într-un interviu acordat Agerpres.

"Preşedinţia lituaniană a UE a introdus sub forma unui proiect de decizie, subliniez, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi, bineînţeles, nu doar că aşteptăm cu interes, dar facem măsurile fireşti pe canalele diplomatice, pe lângă ceea ce colegii din Ministerul de Interne fac, pentru că, pe fond, acolo este instituţia responsabilă, dar noi facem demersurile fireşti pe lângă statele membre ale Uniunii Europene pentru adoptarea unei decizii, probabil în doi paşi, în două trepte, până la urmă o decizie firească, legitimă, normală, pentru că România şi-a făcut treaba, a îndeplinit criteriile tehnice obiective din tratate, din acquis-ul Schengen, a investit foarte mulţi bani. Acest lucru este recunoscut practic de toate statele membre. Având în vedere climatul şi de stabilitate politică, dincolo de retorica politică internă care mai apare şi a apărut şi în aceste zile, ar trebui în mod firesc să ne îndreptăm spre o decizie pozitivă în doi paşi", a mai spus Corlăţean.

O opoziţie pe tema posibilei aderări a României şi Bulgariei la Schengen a fost exprimată şi de preşedintele Comisiei Europene. Jose Manuel Barroso, a afirmat că Bulgariei şi României trebuie să li se acorde şansa de a adera cât mai curând posibil la spaţiul Schengen, potrivit Novinite.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro