Vineri, 29 martie 2024 - 4:21:50
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Documentar inedit despre referendumul din Găgăuzia


31 ianuarie 2014

Situaţia actuală din Găgăuzia, referendumul nelegitim separatist, se impune ca un eveniment deja vu. În toamna anului 1990, la Comrat, au avut loc nişte alegeri la fel de sfidătoare care vizau ”crearea republicii găgăuze”. Ca şi în prezent, instigatorii răului au avut aceleaşi adrese: partidul comunist cu rădăcinile la Kremlin şi coloana a cincea imperială din Republica Moldova.

CulturaBASS a dat publicităţii un comunicat despre un film documentar inedit ce redă evenimentele toamnei 1990, întitulat ”Zile de Cumpănă”, care a fost turnat în primăvara anului 1991. În el se produc conducătorii basarabeni de atunci: Mircea Snegur (preşedintele RM), Mircea Druc (prim-ministru), Ion Costaş (ministru de interne), Ion Hadârcă (vice-preşedinte al Parlamentului), o serie de deputaţi, printre care: Andrei Baştovoi (astăzi om de afaceri pus sub învinuire), Ion Vatamanu (decedat), Ilie Bratu etc.

Documentarul  este deosebit de important prin faptul că cuprinde zeci şi sute de feţe şi acţiuni ale poliţiştilor şi oamenilor simpli, pe atunci în rol de voluntari, plecaţi spre Comrat pentru a zădărnici separatismul. Anume în acele zile de cumpănă a fost creată armata Naţională a RM. Filmul oglindeşte primele ordine şi primii paşi ai militarilor moldoveni.

Pe de altă parte, mulţi luptători ai mişcării naţionale de atunci se vor regăsi în film protestând pe străzile Chişinăului, sau în Piaţa Marii Adunări Naţionale, plecând spre Comrat.

O asemenea lucrare n-a putut să nu cuprindă şi actorii imperiului. Astfel, în documentarul ”Zile de Cumpănă” se produc generalii sovietici, comandanţii trupelor de interne Yurii Şatalin şi Yurii Zaiţev, care, cu unităţile lor, au îngrădit calea voluntarilor spre Comrat. De asemenea, spectatorii îi vor putea vedea pe coloneii armatei a 14-a de la Tiraspol, Ţaţurin, şeful direcţiei de contrainformaţii, şi colegii săi cercetaşi Gorbunov şi Osipov. Respectiv, pot fi vizionate coloanele separatiştilor transnistreni patronate de către aceştia indreptate spre Comrat din partea opusă poliţiei moldoveneşti şi voluntarilor.

Tot în premieră, documentarul oglindeşte şi prima bătălie de foc la Nistru, şi anume confruntarea sângeroasă de la 2 noiembrie 1990 de pe podul din Dubăsari, soldată cu trei morţi şi peste cinzeci de răniţi de ambele părţi.

Toate evenimentele sunt comentate în context, invocându-se măcelurile operate de Kremlin la Vilnius, în Karabah, în Osetia etc. Astfel, putem să descoperim astăzi că lucrurile ce au precedat prăbuşirea imperiului sovietic şi sfârşitul comunismului încearcă pe alocuri a fi repuse pe tapet. Iată de ce, comentariile autorilor filmului, expuse atunci în 1991, până la proclamarea Independenţei RM, sunt la fel de actuale şi în prezent.

Autorii filmului ”Zile de Cumpănă” sunt Valeriu Saharneanu şi Gheorghe Mârzenco (scenarişti) şi Alecu Barat (regizor), lectura aparţine lui Gheorghe Mârzenco.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro