Marţi, 19 martie 2024 - 4:37:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ministrul Muncii susţine creşterea salariului minim


11 decembrie 2014

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat la Digi24 că susţine creşterea salariului minim pe economie, deoarece acesta îi încurajează pe oameni să muncească, pe de o parte, şi ajută la combaterea muncii la negru. Afirmaţia sa vine după ce mai mulţi economişti au avertizat că o creştere a salariului minim riscă să crească şi mai mult piaţa subterană a muncii.

„Din toate studiile pe care le am şi pe care am avut posibilitatea să le parcurg în Parlamentul European, e o recomandare către statele membre de a asigura un venit minim pentru populaţia activă, toate statele au acest salariu minim”, a spus Rovana Plumb la Jurnalul de Seară.

Această recomandare vizează tocmai o doreşte tocmai încurajarea participării pe piaţa muncii, a adăugat ministrul.

„Acest instrument asigură şi combaterea muncii nedeclarate. E un instrument utilizat de statele membre. Acum avem o platf la nivel europea la care România participă, în aşa fel încât conceptul întreg al combaterii evaziunii, a muncii nedeclarate să joace un rol important”, mai spune Rovana Plumb.

Ea a adăugat că, în urma acţiunilor făcute cu ANAF şi alte autorităţi ale statului, pe de o parte, şi a creşterii etapizate a salariului minim, pe de altă parte, „au fost scoase din zona muncii la negru aproape 70.000 de locuri de muncă”.

Declaraţiile ministrului vin după ce mai mulţi economişti - cadre didactice, analişti şi manageri -, au publicat o scrisoare deschisă adresată Guvernului prin care solicită amânarea deciziei de creştere a salariului minim. În opinia lor, această măsură va afecta în principal populaţia slab calificată şi tinerii care caută un loc de muncă.

Ei arată că salariul minim instituie o prohibiţie: îi împiedică pe angajatori să colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fără experienţă, în situaţia în care productivitatea muncii acestora este inferioară salariului stabilit în mod artificial prin lege. În consecinţă, fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decât cel determinat de realitatea economică duce la descurajarea cererii de muncă (din partea angajatorilor), la creşterea şomajului şi a economiei subterane, arătau cei 33 de economişti în scrisoarea lor.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro