Marţi, 16 aprilie 2024 - 5:40:50
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Prima reacţie a lui Ion Iliescu după ce a aflat că e inculpat în dosarul Mineriadei


25 decembrie 2016

După ce a început urmărirea penală împotriva sa în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, a declarat la postul de televiziune Digi24 că nu are ce să îşi reproşeze.

Ion Iliescu a mai declarat că nu este nicio problemă că s-a redeschis acest dosar şi că va merge să vorbească cu procurorii atunci când va fi chemat.

„Nu este prima dată când se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea ţării. Vor oamenii să…, probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este nicio problemă”, a comentat Ion Iliescu la postul de televiziune Digi24.

„Eu ştiu care este raţiunea redeschiderii discuţiei, că este o treabă care s-a petrecut acum douăzeci şi şapte de ani, dar mă rog. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt”, a mai spus fostul şef de stat.

„Eu nu am să-mi reproşez nimic din nicio perioadă”, a menţionat la final Ion Iliescu.

Ieri, procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, pe fostul premier Petre Roman, pe fostul director al SRI Virgil Măgureanu, pe fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, dar şi pe alte persoane care ocupau funcţii publice la acea dată.

Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanităţii.

Rolul lui Ion Iliescu în mineriada din 13-15 iunie 1990

Mineriada din iunie 1990 a fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală şi cea mai amplă dintre toate acţiunile minerilor de la începutul anilor ’90. La jumătatea lunii iunie, minerii au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii care cereau retragerea lui Ion Iliescu şi a FSN-ului, dar şi împotriva oamenilor obişnuiţi de pe stradă.

În data de 13 iunie, la televiziune s-a citit un comunicat al preşedintelui Ion Iliescu, în care se afirma: „Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită”.

După violenţele din Bucureşti, pe 15 iunie, minerii au fost urcaţi în autobuze şi transportaţi la complexul expoziţional Romexpo, unde Ion Iliescu le-a mulţumit pentru acţiunea. Discursul său a fost întâmpinat cu urale.

Oficial, 6 persoane au murit (4 prin împuşcare, una în urma unui infarct şi o a şasea înjunghiată), iar alte 746 au fost rănite.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro