Vineri, 29 martie 2024 - 12:36:36
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Trei produse alimentare româneşti vor fi recunoscute la nivel european


4 aprilie 2016

Ministerul Agriculturii a stabilit un calendar de acţiuni la nivelul ţării pentru înregistrarea şi recunoaşterea produselor alimentare autohtone la nivel european, următoarele pe listă, după Telemeaua de Ibăneşti, fiind novacul afumat din Ţara Bârsei, caşcavalul de Săveni şi cârnaţii de Pleşcoi.

Potrivit unei informări prezentate în Guvern de către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este în curs de analiză, la Comisia Europeană, documentaţia pentru înregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului ''Novac afumat din Ţara Bârsei'' – IGP.

Totodată, în prezent au fost depuse la MADR, în vederea analizării şi transmiterii către Comisia Europeană, documentaţiile pentru alte două produse româneşti: ''Caşcavalul de Săveni'' (jud. Botoşani) şi ''Cârnaţi de Pleşcoi'' (jud. Buzău).

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a declarat, după şedinţa de Guvern, că au fost identificate încă o serie de 14 produse care se pretează la protecţia europeană. ''Ca un fapt divers, mai avem circa 16 sortimente de vin care sunt pe lista de produse cu indicaţie geografică şi denumire origine protejată şi 8 ţuici, pălinci'', a precizat el.

Cât priveşte kürtőskalács, care se produce nu doar în România, ci şi în Ungaria, în Cehia şi Slovacia, Irimescu a spus că speră să se ajungă la un compromis.

''Probabil că vom reuşi în final să facem o protecţie pe regiune, pe specialitate tradiţională garantată, deşi la origine a fost, în 1785, atestat în Transilvania, deci dreptul nostru este clar", a subliniat ministrul .

''Pentru perioada următoare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a stabilit un calendar de acţiuni la nivel naţional, de informare, consiliere şi dezbateri pentru înregistrarea şi recunoaşterea produselor alimentare autohtone la nivel european. Pe de altă parte, pentru a încuraja operatorii economici din România să adere la sistemele de calitate europene, MADR este în plin proces de pregătire pentru a fi introduse şi în măsura LEADER de dezvoltare locală din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 o serie de măsuri de sprijin pentru promovarea produselor agroalimentare înregistrate conform schemelor de calitate naţionale şi europene'', arată Executivul într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a prezentat, în şedinţa de guvern de miercuri, la solicitarea premierului Dacian Cioloş, o informare privind produsele româneşti cu potenţial pentru care sunt în curs de elaborare dosare în vederea depunerii la Comisia Europeană pentru înregistrare şi protecţie cu denumiri de origine sau indicaţii geografice.

România are, la ora actuală, trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat, în cursul acestei luni, omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicaţie Geografică (IGP) şi a brânzei Telemea de Ibăneşti ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP), după ce, în 2011, Magiunul de prune Topoloveni fusese înregistrat ca produs cu Indicaţie Geografică Protejată.

În şedinţa de guvern din 16 martie, premierul Dacian Cioloş i-a solicitat ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri să aibă în vedere o serie de măsuri prin care să poată fi stimulată pe viitor pregătirea dosarelor de înregistrare şi protecţie şi de promovare a acestor produse. Un prim pas în acest sens a fost deja făcut de Guvern, prin aprobarea unui memorandum privind acordarea de ajutoare de minimis operatorilor economici pentru promovare şi participare la târguri şi expoziţii internaţionale.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro