Vineri, 19 aprilie 2024 - 10:41:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Justiţia îl lasă pe Cristian Popescu-Piedone să candideze


18 aprilie 2016

Contestaţiile victimelor incendiului din clubul Colectiv la candidatura lui Cristian Popescu-Piedone au fost respinse de magistraţii.

Judecătoria Sector 4 a respins, duminică, cele zece contestaţii, majoritatea ale victimelor din Colectiv, faţă de candidature lui Cristian Popescu Piedone ca independent la alegerile locale din iunie, astfel că fostul edil rămâne în cursa pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 4. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de către victimele incendiului din Colectiv, relatează news.ro.

Cele zece contestaţii depuse faţă de candidatura lui Cristian Popescu Piedone au fost respinse ca neîntemeiate de magistratul de la Judecătoria Sectorului 4.

Decizia poate fi contestată cu apel în 24 de ore, la Tribunalul Bucureşti. Apelul va fi soluţionat în 24 de ore de la înregistrare.

Judecătoria Sectorului 4 a analizat sâmbătă toate cele zece contestaţii faţă de candidatura lui Cristian Popescu Piedone ca independent la Primaria Sectorului 4 şi a pronunţat duminică decizia în acest caz.

Vineri au fost înregistrate la Judecătoria Sectorului 4 zece contestaţii faţă de candidatura lui Cristian Popescu Piedone. Iniţial au fost deschise zece dosare, însă la judecarea cauzelor acestea au fost comasate într-unul singur, întrucât aveau acelaşi obiect.

Contestaţiile au fost depuse de Adrian Victor Dobre, Sorin Gabriel Lazăr, Mariana Oprea, Luminiţa Izabell Georgescu, Mario Cezar Marin, Cezar Victor Marin, Bogdan Nicu Domniţanu, Gabriel Alexandru Popescu, Gheorghe Piperea şi Nicolae Mircea Iosipescu Zambra.

Potrivit legii, acceptarea de către Biroul electoral de circumscripţie a unei candidaturi poate fi contestată de către cetăţeni, partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale, în termen de cel mult 48 de ore de la dată afişării candidaturii.

Vineri, mai multe victime ale tragediei de la Colectiv au fost la Judecătoria Sectorului 4 pentru a depune contestaţii faţă de candidatura anunţată de Cristian Popescu Piedone în urmă cu două zile.

Un supravieţuitor al incendiului din 30 octombrie 2015 a arătat că viaţa după Colectiv i s-a schimbat cu 180 de grade şi că nu i se pare normal ca fostul primar al Sectorului 4 să candideze din nou, după ce şi-a dat demisia în urma tragediei.

“Atât timp cât a declarat că s-a retras din viaţa politică, mi se pare normal să se ţină de cuvânt. Onoarea lui Piedone ţine cinci minute. Veniţi cât mai mulţi să depuneţi contestaţia. Recuperarea decurge foarte greu, am nevoie de proteze la ambele mâini. Am nevoie de ajutor ca să mă îmbrac, să mănânc. Asta este viaţa după Colectiv. Nu mai sunt aceeaşi persoană”, a declarat la Judecătoria Sector 4 Mariana Oprea, supravieţuitoare a incendiului din clubul Colectiv

Un alt supravieţuitor, Cezar, a arătat că a venit să depună o contestaţie faţă de candidatura lui Piedone deoarece îl intrigă gestul fostului primar, "ştiind că este cercetat penal”. “Dacă va fi reales, va fi responsabil de siguranţa cetăţenilor şi acest lucru nu este normal”, a spus tânărul.

El a precizat că a fost internat în România, apoi transferat la Graz, în Austria, iar acum încă face recuperare, dar rezultatele se lasă aşteptate. “Nu susţin politic pe nimeni, să fie clar”, a subliniat Cezar.

Victor Dobre, un alt supravieţuitor al tragediei, a arătat că a venit să conteste candidatura lui Cristian Popescu Piedone pentru că cei care au fost în Colectiv în 30 octombrie nu mai suportă să fie batjocoriţi şi minţiţi de autorităţi. "Gestul lui este un act care ne lezează atât pe noi, cât mai ales memoria celor morţi", a spus Victor Dobre, care este şi preşedintele Asociaţiei "Colectiv pentru viitor", el precizând că reprezintă aproximativ 40 de persoane.

"Noi ne facem datoria, am fost intrigaţi de gestul lui Piedone. Este vorba de respectul faţă de oameni şi faţă de viaţă", a adăugat  Victor Dobre.

Cristian Popescu Piedone le-a transmis celor care îi contestă candidatura la Primăria Sectorului 4 că "într-o zi adevărul va ieşi la lumină" şi speră că vor regreta modul în care s-au raportat la el.

"În ceea ce-i priveşte pe cei care mă contestă, este dreptul lor. Le spun doar că într-o zi adevărul va ieşi la lumină şi sper că vor avea conştiinţa necesară să regrete modul în care s-au raportat la mine", spune Piedone, într-un mesaj postat vineri pe Facebook.

La rândul lor, unii dintre răniţii din Colectiv spun, pe pagina de Facebook Colectiv Pentru Viitor, că acţiunea de la Judecătoria Sectorului 4 nu este un boicot, ci au uzat de un drept, contestând decizia instanţei de a accepta candidatura unei persoane care şi-a dovedit incapacitatea de a conduce primăria.

"Acţiunea de astăzi de la Judecătoria Sector 4 nu a fost un BOICOT! De asemenea, nu am început astăzi nicio mişcare împotriva domnului Piedone. Împotriva dumnealui există un proces penal la DNA încă din luna noiembie 2015. Astăzi am uzat de un drept contestând cu argumente irefutabile o hotărâre a Judecătoriei Sectorului 4, prin care s-a acceptat candidatura unei persoane care şi-a dovedit incapacitatea de a conduce şi administra instituţia Primăriei, garantând totodată siguranţa publică", au scris, vineri seară, contestatarii candidaturii lui Piedone.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a anunţat miercuri 13 aprilie că şi-a depus candidatura ca independent pentru un nou mandat de edil al acestui sector după ce, iniţial a susţinut că se retrage din viaţa publică în urma punerii sub acuzare.

În 4 noiembrie 2015, Cristian Popescu Piedone a demisionat din funcţia de primar al Sectorului 4, după ce mii de oameni i-au cerut în stradă să plece, în urma tragediei din Clubul Colectiv. Piedone a spus atunci că îşi asumă vina morală pentru tragedia din clubul Colectiv, iar pentru vina legală lasă justiţia să se pronunţe, menţionând, în finalul unui comunicat, că este "de profesie om".

Cristian Popescu Piedone a fost primar al Sectorului 4 din 2008 şi până la demisia din noiembrie 2015. Atât în 2008, cât şi în 2012 a candidat ca membru PC. El a mai fost şi membru UNPR.

În 7 noiembrie 2015, Piedone şi două angajate ale primăriei au fost arestaţi, de Tribunalul Bucureşti, şi puşi în libertate patru zile mai târziu, de Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionare în Primăria Sectorului 4, pentru emiterea autorizaţiei pentru clubul Colectiv fără avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) privind securitatea la incendiu. În acelaşi dosar, anchetatorii au extins urmărirea penală faţă de Piedone, pentru noi fapte de abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv pentru că a mai autorizat o firmă cu încălcarea legilor privind apărarea împotriva incendiilor. În 8 ianuarie, Piedone a fost scos de sub control judiciar pe cauţiune, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti.

În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre aceştia fiind fotografi, artişti, olimpici şi studenţi străini. Alte peste o sută de persoane au fost rănite grav şi internate, timp de mai multe luni, în spitale din Capitală şi din străinătate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro