Curtea Supremă a menţinut sentinţa prin care Constantin Răuţă, ex-angajat al Direcţiei de Informaţii Externe, a fost condamnat la moarte, pentru trădare, de către autorităţile comuniste.
Fost angajat al Direcţiei de Informaţii Externe, Constantin Răuţă, a solicitat Curţii Supreme revizuirea sentinţei prin care în 1974 a fost condamnat la moarte. Autorităţile comuniste l-au condamnat la moarte pe Constantin Răuţă pentru că, în 1973, ajuns în SUA, a solicitat azil politic. După 1990, Răuţă a solicitat de mai multe ori revizuirea şi casarea sentinţei. Vineri, 1 noiembrie, Curtea Supremă a respins acţiunea lui Răuţă care îşi doreşte, printre altele, şi retrocedarea unui apartament.
Constantin Răuţă s-a născut în judeţul Alba la 6 noiembrie 1943. A absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii în 1966, după care a fost cooptat şi angajat la Direcţia de Informaţii Externe (DIE). În noiembrie 1973, în timpul unei vizite oficiale în SUA, el a cerut şi a primit azil politic.
În 1974 autorităţile române l-au condamnat la moarte pentru trădare prin transmitere de secrete, dezertare şi pentru refuzul de a se reîntoarce în ţară. În plus, fostului angajat al DIE i-a fost confiscată şi averea.
Potrivit propriilor note biografice, Răuţă spune că a defectat în SUA în următoarele condiţii: "După realizarea unui sistem complex de alarmă la sediul tehnic DIE (din anexa “Arhive” de la Consiliul de Miniştri) şi proiectarea unui sistem similar la locuinţa din Bulevardul Primăverii a lui Nicolae Ceauşescu, a fost numit de Generalul Ion Mihai Pacepa în echipa de pregătire a vizitei lui Ceauşescu la Casa Albă în 1973, cu misunea secretă , dată personal de Nicolae (Andruţa) Ceauşescu de a “studia” posibilitatea introducerii “tehnicii de ascultare” la Casa Albă. Imediat după aterizarea la JFK în New-York, înainte de a lua legătura spre Washington de la aeroportul La Guardia, a luat un taxi şi a anunţat, la prima staţie de poliţie, intenţia de a cere azil politic în Statele Unite", spune Constantin Răuţă într-o notă biografică trimisă redacţiei gândul.info.
După 1990, Constantin Răuţă a solicitat de mai multe ori casarea sentinţei comuniste dar fără succes.
TITLURILE ZILEI:
• Prahova vibrează de evenimente în săptămâna 19–25 mai: cultură, concerte şi cai putere • Nicuşor Dan, preşedinte. Începe jocul marilor decizii de stat • Prahova vibrează de evenimente în săptămâna 19–25 mai: cultură, concerte şi cai putere • Nicuşor Dan, preşedinte. Începe jocul marilor decizii de stat
Ultimul român condamnat la moarte
2 noiembrie 2013
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Cutremur la Teatrul „Toma Caragiu”. Andi Vasluianu, vizat de concedieri! Actorii şi angajaţii sar în apărarea directorului Mihaela Rus
-
Fost preot găsit spânzurat în podul casei
-
Sinaia, orasul cu care nu te poti plictisi! Protest împotriva abuzurilor din localitate!
-
Un bărbat şi-a pierdut viaţa sub roţile trenului, în Prahova
-
Cristina Deleanu, actriţa născută la Ploieşti, a plecat dintre noi. O viaţă dedicată scenei şi publicului
-
Sfidare totală la Breaza. Hidro Prahova ia bani pe apă infestată, iar şeful ANPC este trimit la "treaba lui"
-
O zi pe an, şansă la vindecare, Ce se petrece la Ghighiu în Vinerea Luminată
-
Ziua Moaşei, sărbătorită cu emoţie la Maternitatea din Ploieşti
-
Prahoveni în stradă pentru reluarea turului II la prezidenţiale
-
Noapte fatală pe un drum din Prahova. Două vieţi pierdute într-un accident cumplit
Anul - ediţia nr. 3753
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 mai 2025
Autentificare
Autentificare