Vineri, 19 aprilie 2024 - 9:49:44
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Guvernul doreşte investiţii de peste 10 miliarde de euro în 2013


19 iulie 2013

Guvernul condus de Victor Ponta îşi doreşte să atragă investiţii de minimum 10 miliarde de euro, dar şi să creeze peste 50.000 de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului 2013.


Aceste date sunt prezentate în Planul naţional de investiţii strategice şi crearea de locuri de muncă, care au fost prezentate de premier.
Astfel au fost identificate cinci domenii principale de investiţii: energia, resursele minerale, agricultura, industria si infrastructura.
In ceea ce priveşte domeniul resurselor cele mai importante sunt investiţiile de peste un miliard de euro pentru exploatarea de gaze din Marea Neagră, efectuate de Exxon Mobile, OMV, Petrom, Romgaz, realizarea gazoductului Ungheni-Iaşi şi exploatarea gazelor de şist de către Chevron.
De asemenea sunt puse în atenţie si explorarea Roşiei Montane "cu noi standarde de mediu, protejarea patrimoniului şi creşterea beneficiului statului român la 78% din ceea ce generează proiectul", şi explorarea resurselor de aur de către Deva Gold.
În domeniul energiei obiectivul principal este independenţa energetică. Aici vorbim despre memorandumul cu Rompetrol pentru răscumpărarea pachetului de acţiuni de la stat, şi crearea unui fond de investiţii de un milliard de euro. De asemenea este menţionata şi trecerea în insolvenţă a Hidroelectrica, şi investiţia de un milliard de euro la termocentrala de la Rovinari.
Guvernul are de asemenea în plan realizarea grupurilor 3 şi 4 a centralei de la Cernavodă dar şi o investiţie de un milliard de euro la centrala Târniţa-Lăpuşeşti.
În domeniul agriculturii se doreşte în principal refcerea sistemului de irigaţii şi programul prima umplere a canalelor de irigaţii. De asemenea se doreşte investirea a 50 de miliane de euro în noi ferme de familie si acordarea de microcredite pentru domeniul agricol.
În agricultură, în 2013, prin plăţi directe şi complementare, România va introduce efectiv în piaţă 2,8 miliarde de euro din fonduri europene. Programul naţional pentru refacerea sistemului de irigaţii - domnul ministru m-a informat că deja sunt alocate 100 de milioane de euro. Platformele de colectare pentru legume şi fructe, investiţiile în ferme familiale, fondul mutual pentru susţinerea sectorului agricol - practic, în jur de trei miliarde de euro investiţi în acest an, poate chiar mai mult, în zona de agricultură. Repet, pe o gândire bună şi sănătoasă, încă de anul trecut şi pe sprijinul natural, anul acesta agricultura va produce probabil depăşirea acelei predicţii de 1,6% din creşterea anuală", a declarat premierul.
În domeniul industriei Guvernul doreşte investiţii de peste 1,3 miliarde de euro în anul 2013. Cele mai importante companii internaţionale care doresc să investească sunt Dacia, Ford, Daimler şi Oracle.
În ceea ce priveşte infrastructura se doreşte concesionarea a trei autostrăzi: Comarnic-Braşov, Piteşti-Craiova si Centura. Mai mult decât atât au fost scoase la licitaţie tronsoane în valoare de peste un milliard de euro, urmând a fi realizate licitaţii pentru infrastructura feroviară, care va depăşi 1,5 miliarde de euro.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro