Miercuri, 24 aprilie 2024 - 9:19:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Decalogul Chomsky. Zece secrete pe care politicienii nu ti le vor spune niciodată


19 noiembrie 2015

Noam Chomsky este unul dintre cei mai respectaţi analişti politici. Profesor de lingvistică la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Chomsky a făcut un decalog cu „strategii de diversiune” pe care puterile politice din înreaga lume le aplică. Iată care sunt acestea:

1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate. Oamenilor le este distrasă atenţia de la problemele sociale importante şi este îndreptată spre subiecte minore cu mare impact naţional.

2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii. Sunt create false ameninţări sau probleme grave, care provoacă mare îngrijorare printre oameni, iar „conducătorii” intervin cu „soluţii” şi „rezolvări”.

 

3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău. Cei care conduc ţara trebuie să promoveze ideea că sunt preocupaţi în permanenţă pentru rezolvarea problemelor care ar putea apărea în viitor.

4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trăi mai rău este tot pentru binele său. Aici putem da exemplul reducerii salariilor şi pensiilor din timpul crizei economice.

5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte. Se foloseşte un discurs adresat celor cu nu gândesc analitic, iar scopul este de a îndrepta mulţimile spre un tip de gândire superficială.

6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor. În discursuri, guvernanţi vor face apel tot timpul la reacţii emoţionale.

7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare.

8. Poporul nu trebuie să aibă acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă. Manipularea se face de cele mai multe prin mass media.

9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei.

10. Poporul nu trebuie sa creada in existenta strategiilor si mijloacelor oficiale de manipulare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro