Vineri, 29 martie 2024 - 9:14:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tăriceanu: „Ori republică parlamentară, ori prezidenţială”


12 februarie 2013

Fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că la revizuirea Constituţiei trebuie să se tranşeze clar problema regimului politic, fie în sensul unei republici parlamentare, fie instituirea unei republici prezidenţiale, deoarece regimul semiprezidenţial este nefuncţional.

În cadrul unei emisiuni România TV, Tăriceanu s-a declarat împotriva unei schimbări de suprafaţă a regimului politic românesc. "Pledez cu ardoare pentru o reformă constituţională care nu se facă cu jumătăţi de măsură. Trebuie să avem curajul să rupem pisica", a spus Tăriceanu.

Liberalul a arătat că regimul semiprezidenţial instituit în 1991 şi confirmat în 2003 s-a dovedit nefuncţional deoarece a permis apariţia conflictelor între premier şi preşedinte. "S-a adoptat o Constituţie hibrid ce nu este nici prezidenţială, nici parlamentară, ce are sădiţi în ea germenii disputelor care au pornit când a venit ca preşedinte un om conflictual ca Traian Băsescu, germeni care cresc în teren prielnic şi dau roade îngrozitoare", a apreciat fostul lider al liberalilor.

El s-a declarat adept al republicii parlamentare, însă a apreciat că şi una prezidenţială este mai bună decât semiprezidenţialismul actual.

Acesta susţine că dorinţa electoratului de a-şi vota în continuare preşedintele nu este un obstacol insurmontabil în calea unei republici parlamentare deoarece există asemenea state în care preşedintele, deşi cu puteri considerabil reduse, este ales prin vot direct de către electorat.

"Pledez cu ardoare pentru o reformă constituţională care să nu se facă cu jumătăţi de măsură", a conchis Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a declarat, pe 18 ianuarie, că modificarea Constituţiei în sensul trecerii la o republică parlamentară creează riscul unei concentrări a puterii în mâinile primului-ministru.

Antonescu susţine că românii sunt obişnuiţi să aibă un şef pe care să-l identifice cu uşurinţă, chiar dacă vor ca ei să fie cei care îl pun în funcţie, iar cadrul constituţional distribuie puterea între preşedinţie şi Guvern. În cazul instituirii unei republici parlamentare, deţinătorul puterii ar fi premierul care scapă şi de cenzura directă a electoratului.

Referindu-se la revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu a apreciat că şeful statului trebuie să-şi păstreze majoritatea prerogativelor pe care le are actualmente în ceea ce priveşte politica externă, instituţiile din sistemul juridic sau serviciile secrete.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro