Vineri, 19 aprilie 2024 - 7:10:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Revizuirea Constituţiei nu va afecta independenţa Justiţiei


23 ianuarie 2014

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc,  a declarat că nu există nici o temere că procesul de revizuire a Constituţiei va afecta independenţa justiţiei.

Ministrul a ţinut să precizeze faptul că structura actuală a Constituţiei este clară, asigurând garanţii de independenţă.

"Dacă sunt lucruri ce ar putea fi interpretabile, sistemul judiciar este cel care trebuie să spună dacă este sau nu este nevoie de vreo modificare a Constituţiei. Până în momentul de faţă, acest lucru nu s-a întâmplat, sistemul nu a arătat că ar fi nevoie de o modificare imperioasă, în aşa fel încât să fie lucrurile mai clare", a declarat ministrul Justiţiei.

Victor Ponta a anunţat că proiectul de revizuire a Constituţiei va fi tradus şi trimis Comisiei de la Veneţia, care va formula propia opinie până la sfârşitul lunii martie, iar apoi va fi trimis Curţii Constituţionale pentru noi observaţii, dar şi pentru a include prevederi referitoare la descentralizare.

"Textul este gata la sfârşitul acestei luni. La sfârşitul lunii ianuarie, Ministerul de Externe îl va traduce, în engleză, franceză, şi îl trimitem la Comisia de la Veneţia. În baza discuţiei informale pe care am avut-o acolo, dacă trimitem la începutul lunii februarie, Comisia are sesiune plenar la sfârşitul lui martie, deci după şapte săptămâni, mai ales că nu e un text nou. Ei l-au văzut deja anul trecut, au avut nişte opinii, deci putem să avem până la sfârşitul lunii martie opinia Comisiei de la Veneţia", a spus premierul.

Comisia pentru modificarea Constituţiei se va reuni pe data de 27 ianuarie, iar proiectul trebuie sa fie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat cu două treimi din numărul membrilor fiecarei Camere.

Revizuirea Consituţiei este definitivă doar după aprobarea acesteia prin referendum naţional, organizat la 30 de zile de la daa adoptării proiectului de revizuire. Este necesar ca înainte de adoptare, Curtea Constituţională să se pronunţe din oficiu asupra iniţiativei de revizuire.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro