Joi, 21 noiembrie 2024 - 6:10:33
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Preşedintele vrea o agenţie a UE pentru criminalitate informatică


21 decembrie 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat  că a propus Consiliului European ca Oficiul pentru combaterea criminalităţii informatice care va fi înfiinţat la Bucureşti să devină o agenţie a Uniunii Europene.

"Consiliul Europei a luat decizia de înfiinţare la Bucureşti a unui Oficiu pentru combaterea criminalităţii informatice. Propunerea pe care eu am făcut-o în Consiliu a fost ca acest Oficiu de combatere a criminalităţii informatice înfiinţat deja la Bucureşti - sau a cărui înfiinţare s-a semnat la Bucureşti pe 15 noiembrie - să devină o agenţie a UE, cu sediul la Bucureşti", a declarat Traian Băsescu, într-o conferinţa de presă la Palatul Cotroceni.

Acesta a mai declarat că pagubele cibernetice la nivelul Uniunii Europene din ultimul an s-au ridicat la aproximativ 290 de miliarde de euro, zilnic fiind atacate 148.000 de calculatoare.

Preşedintele a ţinut să precizeze cateva din cele mai importante subiecte au fost abordate în cadrul ultimului Consiliu European, dintre care cel mai important punct a fost cel al securităţii şi al apărării commune.

În acest sens s-a dorit stabilirea unei perspective astfel încât să fie modificată politica din 2003, deoarece pe parcursul anilor au apărut unele evoluţii evidente şi constant în ceea ce priveşte politica de securitate a UE.

La aceste lucrări a participat şi secretarul general al NATO, care a subliniat că partenerul principal al NATO este Uniunea Europeană.

Ceea ce a ţinut de securitate a fost împărţită în trei secţiuni: adaptarea răspunsului UE la situaţiile de criză sau conflict,  dezvoltarea capacităţilor operative ale statelor şi dezvoltarea industriei de apărare.
În ceea ce priveşte noile provocări de securitate s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte două segmente principale: securitatea cibernetică şi elaborearea unei strategii de securitate maritimă.

Acest lucru este de o importanţă vitală pentru România deoarece Marea Neagră a fost declarată zona de vulnerabilitate în cadrul ultimului summit de la Chicago.

Mai mult decât atât Consiliul European a realizat o listă de priorităţi pentru 2014-2015: crearea unor drone, constituirea unei flote de alimentare a avioanelor în aer, dezvoltarea comunicaţiilor prin satelit. Acest moment va fi unul decisiv pentru industria de apărare, deoarece industria de apărare a Uniunii Europene trebuie să fie integrată, sustenabilă şi competitivă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro