Miercuri, 17 aprilie 2024 - 1:47:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băsescu revine la Cotroceni cu scrâşnete din dinţi în Parlament


28 august 2012

baseParlamentul urmează să ia act în această după-amiază de invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi să-şi dea acceptul formal pentru publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii luate în acest sens de către Curtea Constituţională. Mai există, totuşi, piedici în calea acestei proceduri?


Pe 6 iulie, ziua deciziei suspendării Băsescu i-a întors spatele lui Antonescu. Trei zile mai târziu, la Cotroceni nu a avut loc nici o predare de ştafetă, după cum nu va fi nici acum, la rocada inversă

Senatorul PNL Ioan Ghise va propune, astăzi, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de deciziile BEC şi CCR şi să se constate că preşedintele Traian Băsescu a fost demis de popor la referendum prin votul a peste 7,4 milioane de romani. El a explicat că CCR a dat o "hotărâre în constatare" care vine în contradicţie cu decizia BEC, care a stabilit că referendumul s-a desfăşurat legal. "Hotărârile în constatare nu sunt executorii", a subliniat Ghise.

Liberalul a precizat că CCR trebuia să vegheze la respectarea procedurilor pentru organizarea referendumului şi că înainte de acest scrutin ar fi trebuit să se pronunţe în eventualitatea în care existau cazuri de neconstituţionalitate în unele articole din lege.

Ghise a precizat că a înaintat proiectul spre consultare conducerii PNL şi parlamentarilor liberali şi că aşteaptă o decizie în acest caz. "Indiferent dacă îl susţin sau nu, eu îl depun luni la Parlament", a subliniat senatorul PNL.

Proiectul de hotărâre propus de Ghise prevede că Parlamentul a luat act de hotărârile BEC şi CCR, constata că sunt îndeplinite prevederile articolului 10 din legea 3/2000 a referendumului şi că preşedintele României a fost demis de către popor. De asemenea, proiectul prevede că legislativul constata că funcţia de preşedinte al României este vacanţă, iar în termen de 90 de zile Guvernul va organiza alegeri pentru această funcţie.

Un alt senator PNL, Varujan Vosganian, a semnalat că trei dintre judecătorii Curţii Constituţionale s-ar situa în conflict de interese, motiv pentru care toate deciziile luate în ultimul timp ar fi lovite de nulitate.

Stolojan crede că "aventura" se încheie azi

La cealaltă extremă se situează europarlamentarul PDL Theodor Stolojan. Pe un ton incomparabil mai optimist, el a spus că se aşteaptă ca Traian Băsescu să se întoarcă încă de azi la Preşedinţie, "pentru că este speranţa de mai bine în ceea ce priveşte credibilitatea României". Reprezentantul PDL a mai precizat că premierul şi preşedintele vor fi nevoiţi să coabiteze instituţional. "Nu trebuie să fie prieteni, ci să colaboreze instituţional", a susţinut Stolojan.

După PSD, cvorumul nici n-ar conta

Şi preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, declară marţea trecută că parlamentarii USL nu vor întârzia şi nici nu vor boicota citirea deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului în plenul celor două Camere şi nici nu vor invoca existenţa cvorumului de plen, deşi formal cvorumul este obligatoriu. Ponta a arătat că a discutat cu Crin Antonescu şi au convenit că ar fi o greşeală întârzierea încheierii procedurilor de invalidare a referendumului. Întrebat dacă ar fi o problemă lipsa cvorumului de plen, Victor Ponta a spus ca "strict formal" ar constitui o problemă, dar, din punctul său de vedere, Parlamentul trebuie doar să asiste la citirea deciziei Curţii Constituţionale, după care decizia se publică în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu revine, ca preşedinte, la Cotroceni. În condiţiile în care mai multe mandate sunt vacanţe, cvorumul de lucru ar fi de 217 parlamentari.

Cum ratează Ponta revenirea lui Băsescu

Premierul Victor Ponta va pleca astăzi la Cape Town, Africa de Sud, cu ocazia Congresului XXIV-lea al Internaţionalei Socialiste, care are loc o dată la patru ani, informează Guvernul. Ponta va rămâne până joi în Africa de Sud, unde va participa la mai multe reuniuni şi întâlniri politice cu ocazia acestui congres. De asemenea, prim-ministrul roman se va întâlni cu Jacob Zuma, preşedintele Africii de Sud, precum şi cu alţi şefi de guverne şi lideri ai partidelor socialiste. Congresul din acest an va fi primul organizat pe continentul african şi va fi găzduit de Congresul Naţional African (ANC).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro