Joi, 21 noiembrie 2024 - 11:29:55
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Traian Băsescu redevine preşedinte


29 august 2012

basescuHotărârea Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului din 29 iulie a fost citită ieri în Parlament, după lungi vociferări din partea parlamentarilor USL, care au încercat să boicoteze şedinţa. Ultimul pas pentru revenirea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni este publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Hotărârea a fost citită de către judecătorul Ştefan Minea, moment în care parlamentarii USL au ieşit din sală. La şedinţa au venit doar patru din cei nouă judecători ai Curţii, respectiv Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu, Iulia Motoc şi Ştefan Minea. Şedinţă a început la ora 17.10 cu o întârziere de peste două ore. Parlamentarii PNL şi PSD au anunţat iniţial că nu vor participa la şedinţa pentru că lucrările să nu întrunească cvorumul. Ulterior, o parte dintre aceştia au semnat prezenta în Parlament. Surse politice susţin că însuşi liderul PSD, Victor Ponta, le-ar fi transmis SMS-uri social-democraţilor pentru a se prezenta în plen. De asemenea, senatorul PNL Ioan Ghise a cerut, în numele grupurilor parlamentare ale USL, amânarea cu două zile a citirii deciziei CCR, dar propunerea a picat la vot.

După ce Parlamentul a luat act de hotărârea Curţii, documentul se publică în Monitorul Oficial, moment de la care Traian Băsescu urmează să îşi reia atribuţiile de preşedinte.

Ce a înţeles Iliescu din procesul democratic

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, susţinea ieri dimineaţă ca Parlamentul ar trebui "să corecteze" decizia Curţii Constituţionale şi să-l demită pe Traian Băsescu. El a declarat că decizia CCR este un "artificiu nefiresc" pentru că a ţinut cont şi de romanii aflaţi peste hotare, "care nu sunt interesaţi de astfel de chestiuni". "Curtea Constituţională este un colectiv de lucru de nouă oameni, Parlamentul este format din reprezentanţii cetăţenilor. Curtea Constituţională a apelat la un artificiu nefiresc. Raportarea la rezervorul de voturi trebuie făcută la cetăţenii trăitori pe teritoriul ţării, la cei 19 milioane de romani, din care cu drept de vot sunt doar vreo 15 milioane. Nu în mod artificial adăugată o cifră total aleatorie cu romanii de peste hotare, care oricum nu sunt interesaţi de asemenea chestiuni. Au votat vreo 70.000. Rezervorul la care trebuie să te referi este cel al cetăţenilor trăitori pe teritoriul ţării. Aceştia sunt 19 milioane cu toţii, din care aproape patru milioane o reprezintă populaţia minoră. Ei, astfel se schimba datele problemei", a susţinut Iliescu. El a fost întrebat dacă Parlamentul este cel care ar trebui "să corecteze" decizia Curţii Constituţionale. "Sigur că da. Absolut, bineînţeles. Cred că Parlamentul poate lua o hotărâre, este instanţă celor aleşi de cetăţeni. Cred că Parlamentul este abilitat prin Constituţie, este instanţă supremă, el poate lua decizia finală", a mai spus preşedintele de onoare al PSD.

"Vocea Rusiei" învaţa USL cum să protesteze împotriva lui Băsescu

Principala cauză a lipsei unor proteste stradale masive împotriva lui Traian Băsescu este neimplicarea USL, atât la nivel organizatoric cât şi la nivel individual, scrie Vocea Rusiei, într-un editorial semnat de Valentin Mandrasescu. "Nici măcar la nivel mediatic protestele nu au primit o acoperire corespunzătoare: nu există un simbol al protestului, nu există o denumire generală a mişcării de protest, nu există un imn, o mascotă, un însemn vestimentar prin care cei care susţin cauza anti-Basescu să se recunoască pe stradă, etc", afima acesta, citat de hotnews.ro. Potrivit acestui editorial, "alegătorii sunt cei îndreptăţiţi să aibă frustrări în legătură cu prestaţia lamentabilă a echipei politice de la USL, începând cu numirea de către PSD a Aspaziei Cojocaru la CCR (chiar nimeni de la social-democraţi nu a ştiut despre aspectele biografice incomode?), continuând cu acceptarea cvorumului şi culminând cu prestaţia lui Ioan Rus la interne". "Principala cauză este legată de lipsa de implicare a USL, atât la nivel organizatoric cât şi la nivel individual. În aceste condiţii nu este surprinzător faptul că numărul celor dispuşi să muncească în stradă în beneficiul politic al lui Victor Ponta sau Crin Antonescu este infim", afirma acesta. Autorul le arata liderilor USL şi paşii pe care ar fi trebuit să-i urmeze pentru reuşita protestelor din stradă. "Organizarea unei mişcări viabile include asigurarea hranei, apei potabile, ajutorului medical şi al unui sistem eficient de comunicare şi conducere în rândul protestatarilor", scrie editorialistul.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro