Deputatul PP-DD Răzvan Tănase a organizat o întâlnire, la Primaria Boldeşti-Scăeni, cu primarii şi consilierii locali ai localităţilor din Colegiul 6. Întâlnirea a avut ca scop prezentarea unui Proiect de parc agroindustrial integrat cu centrul de afaceri pentru dezvoltare rurală.
Proiectul are ca obiectiv principal dezvoltarea durabila complexa prin valorificarea eficienta a elementelor generatoare de valori materiale, economice si umane specifice polilor de competitivitate existenti actual in mediul rural romanesc (pentru inceput) caracterizati printr-o productie vegetala, productie animala, productie a derivatelor vegetale si/sau animale dezvoltate in conditii geoclimatice cel putin bune, cu o sustinere a comunitatii locale inclusiv prin nivelul socio-cultural, prin traditii, prin scoala de profil etc.
Obiectivele specifice
- atractivitatea “afacerii” pentru potentialii investitori straini;
- potentialul ridicat de producere a hranei sanatoase (bio-, eco-);
- potentialul ridicat de producere si utilizare a surselor alternative de energie.
Avantajele imediate generate de proiect
- atractivitatea proiectului pentru institutiile si autoritatile romane sau europene prin stabilizarea fortei de munca ca urmare a stoparii migratiei si prin generarea de sanse pentru generatiile tinere;
- proiectul are capacitatea de a-si genera propriile fonduri necesare racordarii gospodariilor rurale la utilitati gen apa in casa, canalizare etc., in conditii avantajoase:
de exemplu, parcul agroindustrial asigura, prin consumul de apa, canalizare sau energie, cheltuielile de mentenanta a infrastructurii, fiind cunoscut faptul ca in gospodariile rurale consumurile de acest tip sunt mici, insuficiente pentru a sustine cheltuielile de intretinere ale retelei de alimentare locale;
- totodata, promovand un concept menit sa aduca satisfactie tuturor partilor implicate, proiectul duce si la cresterea veniturilor autoritatilor locale atat prin posibilitatea de a micsora efortul reprezentat de ajutoarele acordate pauperilor si asistatilor, cat si prin dezvoltarea turismului de afaceri, implicit prin sporirea vizibilitatii nationale si internationale a zonei unde se implementeaza.
- spatiile multifunctionale din cadrul parcului permit crearea in lumea rurala a unor unitati bancare, sanitar–veterinare si educationale in cadrul carora se va desfasura formarea continua in meserii specifice zonei, se va crea spiritul antreprenorial, asociativ si concurential si se vor populariza in randul producatorilor agricoli diverse utilaje, tehnologii, soiuri si specii voloroase;
- se vor amplasa si zone de comert cu electrocasnice;
centrul de afaceri permite ca in zilele de vineri, sambata si duminica sa fie utilizat ca spatiu recreativ – cultural – sportiv.
Investitii pe obiective
- Abator: Programul National de Dezvoltare Rurala, Masura 123 - Cresterea valorii adaugate a produselor agricole- constructie- sector primar 1-cofinantare 50% + infrastructura interna si utilitati, maxim 2 mil. Euro
- Unitate producţie biocombustibili: PNDR 123- cresterea valorii adaugate a produselor agricole-producerea biocombustibililor, maxim 2 mil. Euro
- Dezvoltarea unui Centru de Afaceri pentru Dezvoltare Rurala (o varianta):
- Targ vite + Pavilion ingrasaminte + Pavilion masini-unelte + Piata vegetale-grane + Market/servicii bancare: Proiect integrat al autoritatii locale, Masura 322 - Renovarea si modernizarea satelor, maxim 2,5 mil. Euro. Pot fi utilizate si surse: Dezvoltare Regionala si Turism, PODCA (Dezvoltarea Capacitatii Administrative), POSDRU (Dezvoltarea Resurselor Umane)
- Restaurant + terasă + pensiune 15 camere, Masura 313 - turism rural, maxim 200.000 Euro
- Motel + : Programul Operational Regional, axa 5, Masura 5.2, maxim 2,5 mil. Euro
- Parcare + piscina + teren sport: Masura 313, maxim 2,5 mil. Euro
Gradinita + loc de joaca pentru copii: Masura 312, maxim 200.000 Euro
- Veterinar + stomatolog: Masura 312, maxim 200.000 Euro
Faze/termene
- Obtinerea si amenajarea terenului:
Obtinerea terenului (de regula poate fi participarea Autoritatii Locale);
- Amenajarea terenului
Amenajari pentru protectia mediului si refacerea cadrului natural dupa terminarea lucrarilor
- Realizarea infrastructurii obiectivului (retele de racord, utilitati etc.):
Construirea de retele exterioare pentru conectarea la utilitati (apa, energie electrica, energie termica, energie frigorifica, drum acces, telecomunicatii, gestionare deseuri, canalizare)
Concluzii
Strategia de realizare a Parcului Agroindustrial cu Centrul de Afaceri si Dezvoltare Rurala permite abordarea acestuia in etape distincte, atat pe fonduri structurale cat si din fonduri de investitii particulare/private, inclusiv prin efortul investitional al unora din firmele parte din holdingul ce gestioneaza (azi) proiectul.
De preferat este sa se finanteze prioritar acele activitati care pot crea rapid suficiente resurse financiare pentru a se autofinanta si a permite abordarea urmatoarelor obiective in vederea realizarii obiectivului integral.