Vineri, 30 septembrie 2022 - 8:05:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Patru proiecte de lege care acordă despăgubiri disidenţilor comunismului, uitate în Parlament de ani de zile


11 octombrie 2013

Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. Altfel nu se explică de ce patru proiecte de lege, care acordă despăgubiri pentru disidenţii anticomunişti chinuiţi de torţionari, zac de ani de zile în Parlament. Sunt propuneri care sună bine în apropierea campaniei electorale, unele chiar vorbesc despre 24.000 de euro pentru fiecare an de temniţă, dar ele nu reuşesc să depăşească stadiul de intenţie.

În timp ce comandanţii lagărelor comuniste primesc acum pensii care ajung la 5.000 de lei pe lună, victimele lor aşteaptă un gest reparator din partea statului. La Parlament sunt patru proiecte care propun despăgubiri pentru deţinuţii politici şi rudele lor.

Cel mai vechi este de acum patru ani şi propune ca victimele represiunii comuniste să primească 10.000 de euro, iar rudele lor, sume generoase. Curtea Constituţională nu i-a dat nicio şansă. În 2011, parlamentarii democrat-liberali au scris un proiect care prevedea că cei supusi torturilor să primească 200 de euro pentru fiecare zi in care au stat la închisoare. Liberalii au avut şi ei o iniţiativă. 24.000 de euro pentru fiecare an de detenţie.

Anii scurşi de la depunerea acestor propuneri nu au fost suficienţi pentru ca deputaţii să ia o decizie. Încă mai au nevoie de timp.

„Din câte ştiu, repet - nu avem încă proiectul redactat, dar suntem foarte aproape de găsirea unei soluţii care să mulţumească toate părţile implicate”, a declarat Theodor-Cătălin Nicolescu, secretar al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

În aşteptarea unei decizii, victimele torţionarilor se luptă cu rănile trecutului şi mulţi se roagă doar să mai apuce să îşi vadă călăii judecaţi.

„Cei care i-au adus în această situaţie umilitoare prin teroare psihică şi chiar fizică şi îşi primesc în continuare pensiile nesimţite şi beneficiază de decoraţiile din lupta cu noi”, a spus Octav Bjoza, fost deţinut politic.

Institutul pentru Investigarea Victimelor Comunismului anunţă că va dezvălui numele a cel puţin 40 de torţionari care ar putea fi acuzaţi de genocid.

 

Ordonanţa Guvernului Boc din 2009

- 10.000 de euro pentru persoanele condamnate

- 5.000 de euro pentru rudele de gradul I

- 2.500 de euro pentru rudele de gradul II

 

Propunere a unor deputaţi PDL din 2010

- 200 de euro pentru fiecare zi de condamnare

- despăgubiri pentru bunurile luate abuziv

 

Propunere a unor deputaţi PNL din 2011

- 24.000 de euro pentru fiecare an de condamnare

 

Propunerea unui deputat independent din 2011

- despăgubiri pentru persoanele deportate după 1944

- despăgubiri pentru persoanele declarate luptător în rezstenţa anticomunistă


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 septembrie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro