Vineri, 29 martie 2024 - 1:48:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ministrul Sănătăţii se gândeşte să mai închidă nişte spitale


15 iulie 2012

spitalMinistrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu, că noua lege a sănătăţii schimbă din temelii sistemul sanitar, existând posibilitatea închiderii mai multor spitale din ţară. „Perioada  în care se va implementa noua lege este de cel puţin doi ani. În acest timp se vor face o serie de transformări, de modificări, trebuie să dai timp oamenilor să se adapteze, atât furnizorilor de servicii medicale, cât şi asiguratorilor şi pacienţilor”, a declarat Cepoi.

De asemenea, acesta a mai declarat că sprijinul autorităţilor locale contează foarte mult, la fel ca şi mărimea ariei deservite sau poziţia în zona respectivă. Pentru că, „dacă faci un spital care nu are adresabilitate, care nu rezolvă în mod real nişte cazuri care necesită spitalizare, atunci nu face decât să crească în mod artificial morbiditatea spitalizată”, a completat ministrul.

În plus, acesta a mai declarat că „noile centre medicale se pot înfiinţa fie ca o structură externă a unui spital, pe post de ambulatoriu, sau pot fi cu personalitate juridică, în administrarea directă a primăriei. E un fel de policlinica, însă ceva mai complexă, pentru că ai acolo şi permanentă, şi primiri urgente, ai ambulanta. Ai asigurat un serviciul medical 24 de ore din 24, care are şi toate specilitatile la nivelul solicitărilor. În aceste centre vor lucra medicii de familie, iar dacă au compartiment de primiri urgente atunci vor avea şi medici de urgenţă, depinde de dorinţa autorităţilor locale, de nevoile de asistenţă medicală de acolo. Aceste centre au în plus faptul că aduc asistenta medicală de specialitate pentru cazurile planificate. Spre exemplu, dacă deschizi un cabinet de oftalmologie într-o zonă izolată, vei constata că n-ai pacienţi, pentru că n-ai adresabilitate pentru un program permanent. Atunci faci un program de o zi sau de două zile, în funcţie de adresabilitate şi pacienţii se programează în cabinetul din centru pentru ziua în care medicul cu specialitatea de oftalmologie vine acolo. Nu e nevoie de medici angajaţi permanent acolo pentru că nu ai adresabilitate pentru o normă întreagă, dar poţi să faci într-un program de colaborare cu un alt cabinet sau centru ca să-ţi vină specialiştii acolo”. Spre final, acesta a declarat că nu este exclus ca unele spitale să fie închise.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro