Vineri, 23 martie 2018 - 5:25:27
EUR
EURO = 4.6659 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.7891 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Ce trebuie să ştim despre contractul prenupţial şi cum să ne apărăm averea


27 iulie 2017

In România de astăzi, numărul căsătoriilor depăşeşte cu mult numărul divorţurilor. Totuşi, numai în anul 2014 au divorţat circa 27000 de cupluri.

Vârsta medie la care oamenii se căsătoresc este între 25 şi 33 de ani, iar media vârstei la divorţ se situează între 37 şi 42 de ani.

Divorţul este nu doar o separare care ne afectează emoţional, ci şi financiar. Bunurile dobândite în timpul căsniciei sunt partajate conform singurului regim matrimonial existent înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Civil din 1 octombrie 2011, numit comunitatea legală de bunuri, acestea fiind împărţite egal între cei doi soţi.

Dar ce ne facem cu bunurile obţinute înainte de căsătorie?

Viaţa este mereu o necunoscută care aduce cu ea surprize plăcute sau mai puţin plăcute. Înţelegerile verbale se pot retracta, dragostea poate dispărea, iar oamenii se pot schimba.

Cum prevenim înşelătoria acolo unde e cazul, cum ne protejăm bunurile personale? Cum evităm căsătoriile din interes? Cum ne putem proteja de noi înşine, de unele decizii greşite ori pripite? Cum protejăm persoanele dragi care depind de noi?

E moralmente greşit ca cineva care nu şi-a adus contribuţia la realizarea unui lucru să profite de pe urma acestuia fără acordul proprietarului.

Pentru toate întrebările de mai sus şi pentru multe altele care se pot adresa în legătură cu acest subiect avem un răspuns. Există un cadru legal care ne permite să eliminăm orice discuţii, orice neînţelegeri ulterioare şi care ne protejează în cazul unor evenimente neplăcute.

Prevederile Noului Cod Civil permit încheierea unei convenţii matrimoniale prin care să dispunem în exclusivitate, aşa cum dorim, de bunurile obţinute înainte de căsătorie (moşteniri, donaţii, firme, imobile şi alte bunuri achiziţionate din banii proprii).

Convenţia matrimonială sau, cum i se mai spune, contractul prenupţial este de fapt un document legal în care se stipulează modul în care vor fi împărţite bunurile între soţi în eventualitatea unui divorţ. Este nici mai mult nici mai puţin decât o măsură de precauţie, dar şi de protecţie, nu doar pentru noi, ci şi pentru persoanele de care suntem responsabili, cum sunt copiii rezultaţi din căsătoriile anterioare ori părinţii etc.

Această convenţie matrimonială poate fi încheiată atât înainte, cât şi după încheierea căsătoriei. Ea trebuie semnată şi autentificată în faţa unui notar public, fără de care nu are nicio valoare. O vom prezenta la Oficiul Stării Civile împreună cu actele necesare pentru căsătorie, dacă a fost semnată înainte de încheierea acesteia, sau împreună cu certificatul de căsătorie, dacă respectiva convenţie a fost semnată după căsătorie.

Indiferent când a fost redactată şi semnată, notarul va expedia după autentificare, din oficiu, câte un exemplar către: Serviciul de Stare Civilă, Registrul Naţional Notarial al Regimurilor Matrimoniale şi altor registre de publicitate (Cartea Funciară, Registrul Comerţului etc.), în funcţie de natura bunurilor.

A se reţine!

Convenţia matrimonială trebuie semnată si autentificată la notar cu cel putin 20 de zile înainte de încheierea căsătoriei.

În lipsa prezentării convenţiei matrimoniale la data încheierii căsătoriei se consideră că soţii au optat pentru regimul comunităţii legale de bunuri…

Dacă ambii soţi doresc, schimbarea regimului matrimonial se poate face după cel puţin un an de la data încheierii căsătoriei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(280 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Dimineata, lipsa banilor va determina sa amanati o calatorie in interes personal, ceea ce va afecteaza relatiile cu partenerul de viata. Va ingrijoreaza starea de sanatate a unui membru mai tanar al familiei - un copil sau un frate mai mic. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de mult calm. taur Starea de melancolie va poate afecta relatiile sentimentale. Aveti mari sanse de reusita in activitati casnice: curatenie, reparatii, mutat mobila etc. Va recomandam sa acordati mai multa atentie persoanelor varstnice din familie.
GEMENI RAC
gemeni Dorinta de a va intalni cu prietenii va face sa lipsiti cam mult de acasa. Nu este exclus sa aveti o discutie cu partenerul de viata. Eastrolog.ro va recomanda sa va organizati in asa fel incat sa nu neglijati relatiile sentimentale. Temperati-va nervozitatea! rac Discutiile cu persoana iubita va irita, iar starea de nervozitate va poate afecta relatiile sociale. Va sfatuim sa va exprimati clar si sa nu evitati comunicarea. Ar fi bine sa va mai temperati orgoliul. Sfaturile unui prieten de incredere se pot dovedi foarte folositoare.
LEU FECIOARĂ
leu Este posibil sa aveti un conflict cu o persoana mai in varsta din familie. Tensiunile se pot aplana foarte usor, cu o vorba buna. Fiti mai atent la ce spuneti, mai ales ca astazi sunteti mai vorbaret ca de obicei! Dupa-amiaza s-ar putea sa primiti o veste buna, legata de o afacere. fecioara Relatiile sentimentale pot avea de suferit daca refuzati sa mergeti intr-o vizita la rude. Partenerul de viata nu este de acord ca un esec in afaceri poate fi un motiv pentru a ramane acasa. Eastrolog.ro va recomanda sa va limitati la activitati de rutina.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Dimineata s-ar putea sa va pierdeti rabdarea si sa va certati cu cineva din familie, din cauza banilor. Mai mult calm! N-ar strica sa va odihniti mai mult. Oricum, este recomandabil sa evitati activitatile care necesita eforturi deosebite. scorpion In prima parte a zilei, aveti dificultati de concentrare, ceea ce va scoate din sarite. Eastrolog.ro va recomanda sa amanati deciziile importante. Acordati mai mult timp odihnei! Va asteapta o saptamana grea, cu multe probleme de rezolvat. Spre seara, va face placere sa intalniti o persoana cu care nu v-ati vazut de mult.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator S-ar putea fiti apatic si, din cauza aceasta, sa aveti probleme sentimentale. Aveti chef sa fiti lasat in pace si sa nu faceti nimic. Oricat de indispus ati fi, eastrolog.ro va sfatuieste sa acordati mai multa atentie persoanei iubite. Dupa-amiaza, un prieten va ofera sugestii pretioase pentru o afacere. Va sfatuim sa nu actionati in pripa. capricorn Aveti tendinta de a fi impulsiv. Va sfatuim sa va calculati bine fiecare pas, in special in afaceri si pe plan sentimental. Ar fi bine sa nu faceti astazi investitii si sa evitati calatoriile in interes personal. Nu exagerati cu munca, pentru ca puteti avea probleme cu sanatatea!
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Dimineata s-ar putea sa fiti indispus si sa nu va purtati corect cu persoana iubita. Nu este exclus ca de aici sa inceapa o cearta in toata regula. Va sfatuim sa evitati afacerile si intalnirile cu prietenii. Spre seara, sariti in ajutorul unei rude mai in varsta, care are probleme de sanatate. pesti Aflati ca trebuie sa plecati de urgenta intr-o delegatie, spre nemultumirea partenerului de viata. Eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul, indiferent de situatie. Nu faceti investitii astazi, pentru ca nu este un moment favorabil!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 martie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro