Marţi, 19 martie 2024 - 6:29:38
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ce trebuie să ştim despre contractul prenupţial şi cum să ne apărăm averea


27 iulie 2017

In România de astăzi, numărul căsătoriilor depăşeşte cu mult numărul divorţurilor. Totuşi, numai în anul 2014 au divorţat circa 27000 de cupluri.

Vârsta medie la care oamenii se căsătoresc este între 25 şi 33 de ani, iar media vârstei la divorţ se situează între 37 şi 42 de ani.

Divorţul este nu doar o separare care ne afectează emoţional, ci şi financiar. Bunurile dobândite în timpul căsniciei sunt partajate conform singurului regim matrimonial existent înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Civil din 1 octombrie 2011, numit comunitatea legală de bunuri, acestea fiind împărţite egal între cei doi soţi.

Dar ce ne facem cu bunurile obţinute înainte de căsătorie?

Viaţa este mereu o necunoscută care aduce cu ea surprize plăcute sau mai puţin plăcute. Înţelegerile verbale se pot retracta, dragostea poate dispărea, iar oamenii se pot schimba.

Cum prevenim înşelătoria acolo unde e cazul, cum ne protejăm bunurile personale? Cum evităm căsătoriile din interes? Cum ne putem proteja de noi înşine, de unele decizii greşite ori pripite? Cum protejăm persoanele dragi care depind de noi?

E moralmente greşit ca cineva care nu şi-a adus contribuţia la realizarea unui lucru să profite de pe urma acestuia fără acordul proprietarului.

Pentru toate întrebările de mai sus şi pentru multe altele care se pot adresa în legătură cu acest subiect avem un răspuns. Există un cadru legal care ne permite să eliminăm orice discuţii, orice neînţelegeri ulterioare şi care ne protejează în cazul unor evenimente neplăcute.

Prevederile Noului Cod Civil permit încheierea unei convenţii matrimoniale prin care să dispunem în exclusivitate, aşa cum dorim, de bunurile obţinute înainte de căsătorie (moşteniri, donaţii, firme, imobile şi alte bunuri achiziţionate din banii proprii).

Convenţia matrimonială sau, cum i se mai spune, contractul prenupţial este de fapt un document legal în care se stipulează modul în care vor fi împărţite bunurile între soţi în eventualitatea unui divorţ. Este nici mai mult nici mai puţin decât o măsură de precauţie, dar şi de protecţie, nu doar pentru noi, ci şi pentru persoanele de care suntem responsabili, cum sunt copiii rezultaţi din căsătoriile anterioare ori părinţii etc.

Această convenţie matrimonială poate fi încheiată atât înainte, cât şi după încheierea căsătoriei. Ea trebuie semnată şi autentificată în faţa unui notar public, fără de care nu are nicio valoare. O vom prezenta la Oficiul Stării Civile împreună cu actele necesare pentru căsătorie, dacă a fost semnată înainte de încheierea acesteia, sau împreună cu certificatul de căsătorie, dacă respectiva convenţie a fost semnată după căsătorie.

Indiferent când a fost redactată şi semnată, notarul va expedia după autentificare, din oficiu, câte un exemplar către: Serviciul de Stare Civilă, Registrul Naţional Notarial al Regimurilor Matrimoniale şi altor registre de publicitate (Cartea Funciară, Registrul Comerţului etc.), în funcţie de natura bunurilor.

A se reţine!

Convenţia matrimonială trebuie semnată si autentificată la notar cu cel putin 20 de zile înainte de încheierea căsătoriei.

În lipsa prezentării convenţiei matrimoniale la data încheierii căsătoriei se consideră că soţii au optat pentru regimul comunităţii legale de bunuri…

Dacă ambii soţi doresc, schimbarea regimului matrimonial se poate face după cel puţin un an de la data încheierii căsătoriei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro