Universitatea Babeş-Bolyai organizează în perioada 8-14 iulie, la Cluj-Napoca, cea de-a IX-a ediţie a şcolii de vară cu tema Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului III. Deschiderea oficială a manifestării va avea loc în data de 9 iulie, ora 9.00, în Aula Magna din clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai. În cadrul acestei Şcoli de vară sunt aşteptaţi un număr de 44 de cursanţi, care vor participa la prelegeri ştiinţifice, activităţi cu caracter didactic şi pedagogic, precum şi excursii documentare la obiective semnificative din punct de vedere istoric şi cultural.
La ediţia din acest an, la care Departamentul politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni al Guvernului României este principalul finanţator, participă domnul Dr. Stejărel Olaru, Secretar de Stat în cadrul Departamentului politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni al Guvernului României, care va expune o temă de mare actualitate Despre istoria românilor din vecinătate. Provocări identitare.
În cadrul programului vor avea loc prelegeri ştiinţifice (susţinute de istorici reputaţi precum acad. Ioan Aurel Pop, prof. univ. dr. Dumitru Protase, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Nicolae Bocşan, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, conf. Ovidiu Ghitta etc.), activităţi cu caracter didactic şi pedagogic la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, cu participarea dr. Hadrian Arion, inspectorul de istorie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeşean (ISJ) Cluj, precum şi excursii documentare la obiective semnificative din punct de vedere istoric şi cultural, precum cetatea din Alba Iulia, mănăstirea de la Nicula, castelul Bonţida, muzeul „Octavian Goga” din Ciucea etc.
UBB sprijină iniţiativa Centrului de Studii Transilvane de promovare a colaborării cu comunităţile româneşti din jurul României. În acest sens, din 2005 se derulează proiectul Şcoala de vară Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului III, destinat profesorilor români de istorie din statele din jurul României, manifestare organizată până acum în opt ediţii (2005- Cluj-Napoca, 2006- Arad, 2007- Alba
Iulia, 2008- Deva, 2009- Bistriţa, 2010- Oradea- Băile Felix, 2011- Târgu Mureş, 2012- Baia Mare). Proiectul intenţionează să ofere profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria un cadru propice pentru a fi puşi în contact cu ultimele achiziţii privind atât cercetarea ştiinţifică cât şi metodica predării istoriei; de asemenea şcoala de vară a fost văzută ca un prilej pentru aceşti profesori de a discuta despre probleme comune specifice predării istoriei în ţările de provenienţă. Prin excursiile şi vizitele din program, cursanţii vor intra în contact cu bogatul patrimoniu cultural-artistic al Clujului şi al zonei.