Starea siamezelor care au fost separate în urmă cu mai bine de 24 de ore este bună, iar acum se privesc din pătuţuri separate, a declarat dr. Radu Spătaru, de la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucureşti.
"Evoluţia celor două fetiţe este bună, probabil că la această oră deja mănâncă, se privesc fiecare din pătuţul ei, dar sigur că acestea sunt foarte apropiate", a spus dr. Radu Spătaru, coordonatorul echipei care a făcut intervenţia de separare.
El a mai spus că cele două fetiţe nu au avut niciun fel de complicaţie postoperatorie şi au rămas internate în secţia de neonatologie terapie intensivă.
Siamezele au fost născute prin cezariană, vineri dimineaţă, la Maternitatea Braşov, de o femeie de 33 de ani. Fetiţele, care erau unite prin partea inferioară a sternului, la apendicele xifoid, au fost aduse luni de la Braşov la Spitalul "Marie Curie".
Operaţia de separare a siamezelor a fost efectuată marţi şi a durat aproape două ore, "fetiţele fiind norocoase, iar mama lor, la fel", a declarat coordonatorul echipei chirurgicale, dr. Radu Spătaru.
La operaţie au participat şapte medici, patru chirurgi, trei anestezişti, dar şi studenţi şi cadre medii, pentru că aceştia din urmă, probabil, "nu vor vedea a doua oară o astfel de operaţie", a mai spus medicul Spătaru.
Medicii nu au putut preciza cât vor mai rămâne fetiţele internate, dar au estimat că, în condiţiile în care nu vor apărea probleme speciale, ar putea fi externate în 10 zile sau două săptămâni.
La operaţia de separare a siamezelor a fost prezent şi medicul Dimassi Mohamad, care a monitorizat-o pe mamă pe durata sarcinii.
"Am vrut să văd un final frumos, de aceea nu puteam să nu fiu prezent la separarea fetiţelor. Am mai fost în acest spital acum 20 de ani, dar de atunci s-a schimbat foarte mult", a spus acesta.
Întrebat dacă este adevărat că familia fetiţelor i-a cerut să fie naş, dr. Dimassi Mohamad a spus că el a dat câte unul dintre numele fetiţelor - Sarah, respectiv Maia. Astfel, fetiţele se vor numi Maria Sarah şi Elena Maia.