Vineri, 29 martie 2024 - 4:31:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sindicate: Blocarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante, un dezastru pentru penitenciare


11 iulie 2017

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor cere exceptarea sistemului administraţiei penitenciare de la aplicarea Ordonanţei de Guvern prin care sunt blocate concursurile pentru posturile vacante în sectorul public, în condiţiile în care Guvernul s-a angajat la măsuri de îmbunătăţire a sistemului, care includ şi angajarea în plus a peste 5.800 de ofiţeri şi agenţi de penitenciare. Sindicaliştii spun că din 1 ianuarie şi până acum un angajat din 6 a plecat din sistemul penitenciar, iar 2.340 de funcţii s-au vacantat prin pensionare.

"Având în vedere că Guvernul s-a angajat, la insistenţele CEDO, să modernizeze sistemul penitenciar, aprobând în acest sens un Calendar de măsuri pentru perioada 2016-2023, a căror valoare estimată este de 838,45 milioane euro şi care includ angajarea în plus a unui număr de 5.847 de ofiţeri şi agenţi de penitenciare, solicităm exceptarea sistemului administraţiei penitenciare de la aplicarea proiectului de ordonanţa susamintit. Concret, cerem modificarea art. 7 alin. 1 din proiectul de ordonanţ[, în sensul includerii la excepţii şi a posturilor vacante din cadrul sistemului administraţiei penitenciare", spun sindicaliştii din sistemul penitenciar, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Ei arată că de la 1 ianuarie 2016 şi până în prezent un angajat din 6 a părăsit sistemul penitenciar, 2.340 de funcţii au fost vacantate prin pensionare, procentul de încadrare raportat la numărul de posturi aprobate (15.041) este de 82%, iar raportat la numărul de posturi necesare conform standardelor pentru penitenciare (20.102) acesta este de 61% la momentul actual.

"Pentru a îndeplini condiţionalităţile CEDO-ulterior exprimate cât se poate de clar prin Decizia-pilot pronunţată la 25 aprilie 2017 împotriva României, în perioada următoare sistemul penitenciar trebuie înfiinţeze noi locuri de cazare (10.895) şi să angajeze personal suplimentar (estimare Guvern 5.847) pentru a asigura paza, supravegherea, însoţirea, escorta, educaţia, asistenţa psiho-socială, precum şi serviciile de suport. Cerem, de asemenea, modificarea art. 7 alin. 2 din proiect prin eliminarea sintagmei „publicate în Monitorul Oficial al Romaniei”, având în vedere că în materia organizării concursurilor de ocupare a funcţiilor vacanţe din sistemul penitenciar nu este prevăzută obligativitatea de publicare în Monitorul Oficial a anunţului de scoatere la concurs a posturilor vacanţe", spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Conform acestora, la această dată se află în diferite etape de concurs aproximativ 900 de posturi, iar un blocaj ar genera sincope majore.

Cea mai recentă statistică indică un număr de aproximativ 700.000 de ore suplimentare la nivelul sistemului penitenciar, imposibil de recuperat prin timp liber corespunzător, mai susţin sindicaliştii. Ei mai spun că, în principal din cauza lipsei de personal, în penitenciare se înregistrează anual peste 2.900 de incidente (agresiuni fizice şi sexuale, altercaţii între deţinuţi, autoagresiuni, distrugeri de bunuri sau fapte de ultraj la adresa personalului).

"Reamintim că, în pofida îngrijorării manifestate extrem de vocal de către politicieni până la includerea în procedura parlamentară a proiectului legii graţierii şi a adoptării proiectului referitor la acordarea celor 6 zile câştig pentru detenţie în condiţii improprii, Guvernul nu a implementat absolut nicio măsură menită a rezolva problemă condiţiilor din penitenciare", adaugă sursa citată.

Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanţă prin care se suspendă până la 31 decembrie 2017 ocuperea prin concurs a posturilor vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, cu excepţia unor categorii de personal, şi prin care se cere efectuarea unui audit de management în cadrul acestor instituţii.

Proiectul de Ordonanţă face referire la Guvern, ministere, alte organe centrale de specialitate din subordinea Guvernului şi a ministerelor, inclusiv la serviciil publice deconcentrate ale acestora, la autorităţile administrative autonome şi la instituţiile prefectului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro