Marţi, 19 martie 2024 - 4:05:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Lista candidaturilor României la CEDO a fost modificată


22 august 2013

Corneliu Bârsan, actualul judecător al României la CEDO, îşi va înceta mandatul pe 16 decembrie 2013. Judecătorul român la CEDO care va fi numit în locul profesorului Bârsan va fi ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dintre cei trei candidaţi propuşi de Guvernul României. La sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Justiţiei a informat că a transmis Guvernului un memorandum cu propunerea de modificare a listei de candidaturi înaintată Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecător la CEDO. Astfel, Bianca Gutan a fost înlocuită cu candidatul de rezervă, Tudor Panţiru, care a mai fost judecător CEDO timp de cinci ani.

În comunicatul MJ se arată că "decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experţi pentru evaluarea listei naţionale de propuneri pentru ocuparea funcţiei de judecător la CEDO cu privire la candidaţii propuşi de România. Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidaţi (Iulia Antonella Moţoc şi Florin Streteanu) îndeplinesc condiţiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenţie, în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Gutan) nu îndeplineşte aceste condiţii".

Articolul 21 din Convenţia CEDO prevede, la alineatul 1, că "judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă consideraţie morală şi să întrunească condiţiile cerute pentru exercitarea unei înalte funcţiuni judiciare sau să fie jurişti având o competentă recunoscută".

După cum se ştie, şansele cele mai mari le are Iulia Antoanella Moţoc, care  este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Tudor Panţiru ar putea să răstoarne acest pronostic bazat pe considerente politice. Moţoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti. Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.

Florin Streteanu este doctor în Drept şi decan al Facultăţii de Drept din Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca.

Tudor Panţiru este judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi fost deputat PSD în Parlamentul României. Acesta a mai fost judecător internaţional CEDO, între 1996 şi 2001.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro