Marţi, 19 martie 2024 - 5:13:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Îmbrâncelile şi ramurile de salcie FOTO


29 aprilie 2013

Câteva zeci de ploieşteni au luat cu asalt Catedrala "Înălţarea Domnului-Eroilor" din Ploieşti cu ocazia Floriilor pentru a putea primi ramurile de salcie sfinţite de preoţi.

 Aşa cum se întâmplă  în fiecare an, încă de la primele ore ale dimineţii, la
Catedrala "Înălţarea Domnului-Eroilor" din cartierul Vest al Ploieştiului, Sărbătoarea Floriilor a fost o nouă ocazie de îmbrânceli şi înghesuială.

Biserica şi curtea interioară au fost pline de enoriaşii, care au dorit să asiste la slujbă, iar apoi să primească faimoasele ramuri de salcie sfinţită ( n.r. După un obicei străvechi, menţionat chiar în sec. al IV lea de către pelerina Egeria şi generalizat în toată Biserica creştină, în Duminica Floriilor se aduc în biserici ramuri de salcie. Acestea sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor, în amintirea ramurilor de finic şi de măslin, cu care mulţimile l-au întâmpinat pe Hristos la intrarea Sa în Ierusalim. la noi sunt un semn al biruinţei împotriva morţii.)


O poveste populară spune că demult, pe când Maica Domnului, cu sufletul sfâşiat, a pornit la drum ca să-şi vadă fiul răstignit, a trebuit să treacă o apă mare. Degeaba s-a rugat la vie şi la vieţuitoarele din jur, că nici una nu s-a îndurat de chinul prin care trecea. Doar o salcie bătrână şi încovoiata şi-a lăsat crengile deasupra apei, făcând o punte către malul celălalt.
Din acel moment, crengile de salcie nu lipsesc de la această sărbătoare.


 După ce sunt duse la biserică pentru a fi sfinţiţe, sunt aduse acasă şi puse la icoane, uşi şi ferestre. Ramurile de sălcie, simbol al primăverii şi al fertilităţii, sunt folosite ca leac împotriva bolilor sau ca mijloc de apărare împotriva dezastrelor naturii.) Per total,în ciuda înghesuielii şi a îmbrâncelilor,fiecare om a luat cu el simbolul acestei Sărbători, ramura de sălcie şi şi-a pus o dorinţă.


 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro