Vineri, 26 aprilie 2024 - 10:54:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Hârtia care poate detecta HIV sau Ebola


18 aprilie 2015

Cele mai temute maladii ale zilelor noastre ar putea fi identificate aproape pe loc cu o nouă tehnologie. E vorba despre un tip de hârtie, care costă mai puţin de un dolar.

Dispozitivele denumite platforme biosenzitive sunt făcute din plastic şi hârtie din celuloză, iar rezultatele captate de ele sunt înregistrate de un smartphone şi trimise instant la spitale.

Potrivit Newsweek, în afara uşurinţei cu care se face diagnosticul, marele merit al inovaţiei este de fapt preţul. Acum, să pui un diagnostic HIV costă până la 48 dolari pentru un test negative şi 64 pentru unul pozitiv. Iar diagnosticarea virusului Ebola costă 100 de dolari, durează cam şase ore şi necesită un echipament sofisticat, greu de procurat, mai ales pentru ţările care au mai mare nevoie de el.

35 de milioane de oameni erau infectaţi cu HIV în 2013, peste 70% dintre aceştia fiind din Africa sub-sahariană. Iar noua tehnologie necesită doar o picătură de sânge, picătura care face diferenţa în lungul drum al diagnosticării, mai ales pentru ţările în curs de dezvoltare.

Următorul pas este extinderea numărului de boli care să fie identificate cu astfel de tehnologii. Iar nevoie pentru o astfel de invenţie este cu atât mai necesară cu cât suntem în plină epidemie de Ebola, virus care a ucis 10 mii de oameni în ultimele 12 luni, din totalul de 25 mii de persoane infectate.

Hârtiile de pus diagnostic ar putea fi comercializate chiar începând cu anul viitor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro