Asiguraţii RCA vor avea acces din 15 septembrie la istoricul daunelor produse. Informaţiile privind acest istoric vor putea fi accesate atât de asiguraţi, cât şi de societăţile de asigurări. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a precizat că, prin această măsură, societăţile de asigurări vor stabili mai uşor istoricul de daunalitate pentru potenţialii asiguraţi.
Potrivit avocat.net, şoferii care nu consemnează daune pe poliţele lor RCA sunt recompensaţi, la reînnoirea poliţei, cu o reducere a tarifului, iar cei are au produs daune sunt penalizaţi printr-o majorare de preţ. Baza de date CEDAM cuprinde informaţii centralizate de la societăţile de asigurare. Responsabilitatea pentru colectarea, transcrierea, încărcarea şi modificarea poliţelor RCA revine exclusiv societăţilor de asigurare emitente.
Poliţa RCA asigură despăgubiri pentru:
• vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
• pagube materiale;
• pagube generate de lipsa de folosinţă a vehiculului avariat;
• cheltuieli de judecată efectuate de persoana prejudiciată.
Pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire este de un milion de euro, echivalent în lei. Pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, limita de despăgubire este de maximum cinci milioane de euro, echivalent în lei, la cursul oficial din data producerii acidentului.