Joi, 21 noiembrie 2024 - 7:34:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Graba suspectă: intra în vigoare Bacalaureatul "pentru toţi"


19 septembrie 2012

basescu_andronescu218Noul examen, mai simplu decât Bac-ul naţional, va fi susţinut înaintea acestuia, dar nu va permite accesul în învăţământul superior. Prima sesiune se va ţine în vara anului viitor.


Ecaterina Andronescu vorbeşte despre modificări privind clasa pregătitoare, Traian Băsescu cere "stabilitate"

"Trebuia făcut ceva" cu copiii care nu reuşesc să ia Bacalaureatul, dar "pericolul mare este că la presiuni politice acest Bacalaureat Profesional să dea dreptul de admitere la anumite universităţi tehnice din România. Mi-e foarte teamă că presiunea unora private va fi foarte mare pentru aşa ceva", a declarat pentru HotNews.ro profesorul coordonator al lotului olimpic naţional de Matematică, Radu Gologan. Dacă examenul va fi însă serios, atunci "va avea o consecinţă pe piaţa muncii", este de părere Gologan.

Plenul Senatului a adoptat ieri proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi "pentru", 15 "împotriva" şi o abţinere. Potrivit proiectului, absolvenţii ciclului superior al liceului care susţin şi promovează examenul de bacalaureat profesional dobândesc o diplomă care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, însă nu şi în învăţământul superior.

Potrivit proiectului de lege, care mai trebuie promulgat de preşedinte, oricare elev poate da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii. Examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimba conţinutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi aşezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional. Pentru bacalaureatul profesional elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Probele de competente sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional. În plus, dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior.

Funeriu avertizează că diploma de bacalaureat va fi aruncată în ridicol

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, pentru gândul.info, că noul tip de bacalaureat propus de Ecaterina Andronescu va fi un fel de „Bac cu buletinul". Funeriu este de părere că bacalaureatul trebuie să fie trecut de elevii care învaţă. El a mai spus că prin această măsură diploma de bacalaureat va fi aruncată în ridicol, după ce în ultimii doi ani a căpătat valoare.

Introducerea din acest an a bacalaureatului profesional nu va avea "absolut nicio consecinţă" din punctul de vedere al angajatorului, a declarat pentru HotNews.ro Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ Romano-Germane. "Contează substanţa din spate, nu hârtia ca atare. La fel cum astăzi ştim cu toţii că absolvenţii anumitor universităţi particulare nu au absolut nicio pregătire", este de părere Merica. Potrivit acestuia, prin aprobarea acestui proiect de lege "se pune un pic căruţa în fata cailor: întâi creezi un examen şi apoi creezi curriculumul".

Clasa pregătitoare, preluată de grădiniţe?

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ieri că autorităţile au întâmpinat foarte multe dificultăţi în amenajarea claselor pregătitoare, susţinând că după primul semestru se va face o evaluare, luându-se în considerare întoarcerea clasei zero la grădiniţă. O declaraţie similară a făcut şi premierul Victor Ponta. Andronescu a precizat că au fost desfiinţate laboratoare de chimie sau fizică din şcoli sau au fost divizate săli de sport pentru a face loc claselor pregătitoare. Ea a precizat că suma investită de minister doar pentru mobilierul pentru clasa pregătitoare a ajuns la 26 de milioane de lei, eforturile făcute pentru dotarea claselor zero fiind foarte mari.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro