Marţi, 19 martie 2024 - 7:13:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Câţi bani cheltuieşte România cu leneşii


16 decembrie 2016

Un raport al Curţii de Conturi arată că există 8.000 de români care primesc de la stat venitul minim garantat şi ar fi putut munci.

Analiza mai precizează că aceştia fie nu au vrut să muncească, fie nu au ştiut şi nici nu au fost consiliaţi de autorităţi.

„Circa 4% din numărul de persoane beneficiare de venit minim garantat ar fi putut ocupa unul din aceste locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi, având în vedere nivelul redus de pregătire profesională a acestei categorii de beneficiari”, se arată într-un audit al Curţii de Conturi, citat de jurnaliştii de la Economica.net.

Inspectorii de la Curtea de Conturi au comparat oferta de locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi cu repartiţia teritorială a persoanelor apte de muncă, cu vârstă până la 65 de ani, care primesc venitul minim garantat. S-a ajuns la concluzia că aceşti oameni, asistaţi social, ar fi putut ocupa acele locuri de muncă, pentru care nu se cere niciun fel de specializare.

„În fiecare din cele opt regiuni existau locuri de muncă vacante în anul 2015, iar în situaţia în care cele 8.014 locuri ar fi fost ocupate, s-ar fi realizat o economie totală la bugetul de stat într-un an în sumă de 23.590 mii lei (suma a fost calculată prin aplicarea la nivelul mediu lunar de 230 lei al venitului minim garantat şi a cheltuielilor conexe aferente: taxele poştale -1% şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate -13 lei).

De asemenea, dacă aceste persoane ar fi ocupat unul din locurile de muncă vacante s-ar fi adus şi venituri suplimentare la bugetul general consolidat prin plata contribuţiilor sociale obligatorii. Astfel, în ipoteza că aceste persoane beneficiare de venit minim garantat s-ar fi angajat şi ar fi realizat salariul minim pe economie, contribuţiile obligatorii ar fi fost în sumă 558 lei/lună/persoană.

Prin urmare, în situaţia în care un număr de 8.014 beneficiari de venit minim garantat (4% din totalul beneficiarilor apţi de muncă) ar fi ocupat un loc de muncă, s-ar fi realizat pe de o parte o economie la bugetul de stat în anul 2015 în sumă estimată de 23.590 mii lei, precum şi venituri suplimentare la bugetul general consolidat în sumă estimată de 53.662 mii lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

În total, potrivit Economica.net, bugetul de stat ar fi câştigat 77,2 milioane de lei într-un an. La finalul anului trecut, în România erau 228.000 de persoane care primeau venitul minim garantat.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro