1996-Brăila, meci de handbal juniori… În bratele noastre, colegii lui ploiesteni, pierea dragul nostru portar Ciprian Vidroiu, in Sala Sporturilor din localitate, cu cateva minute inainte de inceperea meciului in care urma sa jucam. La sala nu exista asistenta medicala de specialitate, ci doar un fel de asistent, la care pusul unui tampon cu rivanol si gheata la o vanataie reprezentau deja atingerea maximului competentelor.
Spitalul Braila se afla la 200 m de Sala Sporturilor. Cauza oficiala a decesului: infarct miocardic urmat de colaps cerebral, generate de o pancreatita acuta. Asta s-a stabilit atunci, cu tehnica disponibila la Braila. Ca o paranteza, la acea vreme, testele medicale in Romania pentru sectorul juvenil erau mai mult decat sumare, rezumandu-se la verificarea tensiunii si a greutatii.
Câteva luni mai tarziu, in primavara lui 1997, in aceeasi sala, a murit (tot in faţa noastra) un arbitru care a suferit un infarct si a continuat cateva minute sa faca efort. Ulterior, s-a retras intr-o camera sa-si revina (fara sa-l supravegheze nimeni, intrucat bineinteles ca nu era niciun cadru medical la sala, cu toata tragedia lui Ciprian din urma cu cateva luni). Si in acea camera a si intrat in soc cateva minute mai tarziu. Reamintesc: Spitalul Braila, 200 m de sala.
Salvarea, chemata, a facut 17 minute. Si cand a venit, era o Dacie break fara niciun fel de echipament. Fiind un om foarte inalt, nu a incaput in salvare si au plecat cu el avand haionul deschis si omul cu picioarele un metru in afara masinii.
Nu o sa uit imaginea asta cate zile voi avea… Ulterior, s-a aflat ca omul stia de problemele cardiace de mult timp, dar “pacalea” mereu examenele medicale pentru ca… avea nevoie de bani si nu putea renunta la arbitraj.
In 1999, moare pe terenul de fotbal Stefan Vrabioru. Cauza: insuficienta acuta cardiaca consecutiva unor leziuni cronice miocardice, favorizate de efortul fizic intens in mediu excesiv de cald. Cum de nu i s-au descoperit aceste probleme la controalele de dinainte? Erau probleme cronice...
In octombrie 2000, moare Catalin Haldan. Bineinteles, ca nici acolo nu era echipaj medical pregatit pentru astfel de interventii. S-a speculat si pe marginea “sustinatoarelor de efort” dar si a problemelor de ordin cardiac pre-existente.
Constanta in toate aceste cazuri? Cred ca ati remarcat-o si Dvs. ....
Decebal POPESCU