Miercuri, 11 decembrie 2024 - 2:59:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Istoria sportului românesc


26 iulie 2019

Sportul este un subiect de mare interes pentru o mare parte din populaţia globului pământesc. În fiecare zi oameni care fac parte din toate clasele sociale decid să întreprindă diverse activităţi fizice fie cu scopul de relaxare sau divertisment, fie pentru a se pregăti pentru o anumită competiţie sportivă. Cu toate acestea, istoria sportului este una destul de interesantă, mai ales că nu toată lumea este familiarizată cu felul în care unele dinte sporturile lor preferate au evoluat odată cu trecerea timpului. În primul rând este important de menţionat faptul că sportul a fost practicat încă din cele mai vechi timpuri, principalele activităţi sportive incluzând probe de atletism, cursele cu care sau luptele libere. Sporturile cu mingea sunt foarte îndrăgite în zilele noastre, istoria lor fiind la fel de bogată.

Scurt istoric

În ceea ce priveşte apariţia sportului în România, se pare că locuitorii de aici au practicat diverse activităţi sportive încă din cele mai vechi timpuri. Astfel cele mai populare manifestări de la acea vreme aveau loc în Histria, Tomis şi Callatis prin secolul al VII-lea. Un alt moment important în istoria sportului românesc este definit de construirea Amfiteatrului de la Sarmisegetuza, clădire înaltă de 3-4 metri şi o capacitate de 12000 de spectatori.

Conform unei relatări istorice, în Evul Mediu se practica „Halcada”, o activitate care consta în întreceri de cai, aruncarea suliţei sau tragerea cu arcul. Activităţi la care luau parte tinerii din Motru şi Jiu. Trecerea timpului a însemnat că mai multe sporturi s-au extins în România. Printre acestea putem numi boxul, ciclismul şi chiar şi jocurile de echipă. Mai mult de atât, în anul 1902 s-a disputat primul meci de fotbal, iar 8 ani mai târziu s-a înfiinţat un club de rugby.

Oină

Cu toate că acest sport nu este foarte popular în străinătate, oina are o vechime de aproximativ şase secole. În trecut acest sport era practicat de către toate clasele sociale, jocul disputându-se pe un teren dreptunghiular, la meci fiind prezente două echipe a câte 11 jucători. În vremea lui Vlaicu Vodă acest joc a căpătat o popularitate destul de mare, fiind introdus în viaţa oamenilor de pretutindeni (sate, comune, oraşe). Un alt lucru important de menţionat este faptul că oina aminteşte de una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale daco-romanilor – păstoritul. Conform mai multor surse, termenul "a oina" reprezintă acţiunea de a coborî oile de la munte la şesul verde odată cu începerea toamnei. Astfel, primul campionat de oină a avut loc acum 115, în Capitală.

Fotbal

Acest joc are fani în toată lumea, aşadar, era imposibil să nu aibă succes şi în ţara noastră. Fotbalul este un sport de echipă care a apărut în Anglia secolului XIX. Se pare că prima asociaţie de fotbal a pus bazele acestui joc tot în acea perioadă. În România, prima competiţie fotbalistică a avut loc în anul 1909, eveniment care a fost asimilat campionatului naţional. Primul meci la care a luat parte echipa naţională a României s-a disputat pe data de 8 iunie 1922 la Belgrad, meci jucat contra Iugoslaviei, România fiind învingătoare cu scorul de 2-1. De-a lungul timpului jucătorii români au reuşit să se remarce de câteva ori, motiv pentru care ţara noastră a participat la 7 Campionate Mondiale de Fotbal. Chiar dacă felul în care se joacă fotbal în prezent s-a mai schimbat, susţinătorii au rămas la fel de entuziasmaţi.

Întrecerile sportive nu au fost singurele care s-au dezvoltat considerabil în ţara noastră. O altă activitate ca sport mental destul de cunoscută în România sunt jocurile de casino. Chiar dacă nu multă lume ştie acest lucru, ele erau practicate încă din Roma Antică. Se pare că oamenii s-au născut cu un spirit competitiv puternic care se transmite din generaţie în generaţie.

Apariţia atletismului în România

În ţara noastră întrecerile atletice şi practicarea exerciţiilor fizice au o istorie care ne duce în anii 400 î.Hr. În plus, un fragment al unui basorelief găsit în zona Mangaliei evidenţiază un aruncător cu suliţa. Cu toate acestea, atletismul a apărut oficial în ţara noastră pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, la cererea unor studenţi care studiau în Occident. Se pare că ei organizau diverse întreceri sportive de tipul aruncărilor, săriturilor şi alergatului de fiecare dată când erau în vacanţă. Ceva timp mai târziu, în 1882, a avut loc primul concurs de atletism care s-a desfăşurat la Bucureşti. Interesul pentru atletism a crescut treptat, urmând să se organizeze curse cu un număr destul de mare de participanţi.

În 1914 a avut loc primul campionat naţional al României, întrecere la care au participat doar bărbaţi. Probele au constat în sărituri în lungime, aruncări de disc, suliţă, marş sau garduri.

Sportul românesc a cunoscut o istorie frumoasă, care va rămâne mărturie a faptului că spiritul competitiv a fost moştenit cu succes de la strămoşi. Până şi în zilele noastre România se laudă cu sportivi extrem de talentaţi indiferent că vine vorba de fotbal, baschet, tenis, înot sau atletism.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 11 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro