Miercuri, 5 octombrie 2022 - 4:38:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

La Soci începe oficial ediţia a XXII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă


7 februarie 2014

Ediţia a XXII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci (Rusia) va fi inaugurată oficial vineri 7 februarie, odată cu ceremonia de deschidere, care va avea loc de la ora 18,00, ora României (20,00 ora locală), şi la care şi-au anunţat prezenţa şefi de stat şi de guvern din 44 de ţări.

Peste 3.000 de sportivi şi tot atâţia oficiali, din circa 90 de ţări, vor lua parte până pe 23 februarie la Jocuri, cele mai scumpe din istorie (37 miliarde de euro), şi la care România va fi reprezentată de 24 de sportivi, la 8 discipline. Startul competiţiilor s-a dat, însă, de joi.

România a participat la aproape toate ediţiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepţie făcând prima ediţie, din 1924, şi cea din 1960. La competiţia din 1968, de la Grenoble (Franţa), România a cucerit singura sa medalie din istoria participărilor la JO de iarnă, bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

Biatlonista Eva Tofalvi (35 ani) va purta, pentru a doua oară consecutiv, drapelul echipei olimpice a României la festivitatea de deschidere a JO de la Soci. Tofalvi s-a calificat pentru a cincea oară la Jocurile Olimpice de iarnă.

La JO de la Soci, unde sunt aşteptaţi şi 13.000 de ziarişti, sportivii se vor întrece pentru 98 de seturi de medalii, cu 12 în plus faţă de JO de la Vancouver în 2010, la 15 discipline: biatlon, bob, combinată nordică, curling, hochei pe gheaţă, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi fond, schi freestyle, short-track, skeleton, snowboard. Competiţiile vor fi găzduite de 11 baze sportive, Balşoi Ice Dome (hochei), Stadionul Olimpic Fişt (ceremoniile de deschidere şi închidere), Şaiba Arena (hochei), Ice Cube Curling Center (curling), Adler Arena Skating Center (patinaj viteză), Iceberg Skating Palace (patinaj viteză, short-track, patinaj artistic), Laura Biathlon & Ski Complex (biatlon, schi fond, combinată nordică), Rosa Hutor Extreme Park (schi freestyle, snowboard), Rosa Hutor Alpine Resort (schi alpin), RusSki Gorki Jumping Center (combinată nordică, sărituri cu schiurile), Sliding Center Sanki (bob, sanie, skeleton). Competiţia de la Soci are trei mascote, un urs polar, un leopard şi un iepure.

JO de la Soci vor atrage circa 3 miliarde de telespectatori din lumea întreagă, potrivit estimărilor organizatorilor, dar nu toate biletele de intrare şi-au găsit cumpărătorii până acum. Printre motive se găsesc ameninţările teroriste, preţurile foarte ridicate practicate de companiile aeriene care deservesc regiunea, precum şi cele propuse de hotelurile de lux, distanţele lungi dintre diferite situri, dar şi dificultăţile în obţinerea vizei.

Circa 214 miliarde ruble (5 miliarde de euro) au fost investite în construcţiile şi pregătirile pentru Jocuri, potrivit cifrelor anunţate de vice-premierul rus Dmitri Kozak. La acestea s-au adăugat toate amenajările (drumuri, căi ferate, gări etc) efectuate cu ocazia acestui eveniment, suma totală ridicându-se la 1.500 miliarde ruble (37 miliarde euro), care face ca JO de la Soci să fie cele mai scumpe din istorie.

Nu mai puţin de 14.000 de persoane au luat sau vor lua parte la ştafeta flăcării olimpice de-a lungul a 2.900 de comune din Rusia până la aprinderea vasului olimpic pe 7 februarie. Flacăra olimpică a făcut escale la Polul Nord, în apele lacului Baikal şi chiar în spaţiul cosmic, iar sâmbătă a ajuns şi pe muntele Elbrus, cel mai înalt vârf din Europa (5.633 m). Începută pe 7 octombrie, la Moscova, aceasta este cea mai lungă ştafetă a flăcării olimpice din istorie (65.000 km de-a lungul Rusiei). Flacăra a ajuns miercuri la Soci, fiind purtată pe şosele, în tren, cu vaporul. Ultima etapă a parcursului este prevăzută vineri seară, când va fi aprins vasul olimpic situat pe stadionul Fişt.

Statele Unite a trimis la Soci cea mai importantă delegaţie, 230 de sportivi. Delegaţia americană cuprinde 125 de bărbaţi şi 105 femei, fiind condusă de vedetele schiului alpin, tânăra speranţă Mikaela Shiffrin şi veteranul Bode Miller. Rusia, ţara gazdă, a anunţat o echipă de 223 sportivi pentru Jocurile de la Soci.

Nu mai puţin de 25.000 de voluntari au fost recrutaţi pentru a asigura buna desfăşurare a competiţiei. Echipa voluntarilor este compusă din aproximativ 23.000 de ruşi şi 2.000 de străini, din aproape 60 de ţări, iar media de vârstă a acestora este de 25 ani. Cel mai vârstnic voluntari vine din Siberia, are 75 de ani, şi este un fost participant la Olimpiada de vară de la Moscova, din anul 1980.

Jocurile de la Soci vor fi probabil cele mai securizate din istoria olimpismului, aproximativ 100.000 de militari, poliţişti şi ofiţeri de informaţii aflându-se la Soci, potrivit unui înalt oficial american. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va face "totul" pentru a asigura securitatea Jocurilor. În timpul Jocurilor, supravegherea se va efectua, de asemenea, din cer, cu un sistem prin satelit şi zeci de drone.

Islamiştii din Caucazul rus au ameninţat că vor comite atentate în timpul Jocurilor Olimpice, relansând temerile după cele două atentate sinucigaşe care au avut loc la Volgograd, la finele lunii decembrie, soldate cu 34 de morţi. Mai multe comitete olimpice naţionale au primit recent ameninţări legate de participarea lor la JO de la Soci, dar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a minimalizat pericolul.

Totodată, Vladimir Putin a asigurat că sportivii nu vor suferi de niciun fel de discriminare în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, o promisiune vizând în aparenţă să risipească temerile comunităţii internaţionale Kremlinul a stârnit anul trecut reacţii negative când a promulgat o lege interzicând orice "propagandă" homosexuală.

Comitetul Internaţional Olimpic va aplica aplica cel mai strict program antidoping antidoping din istoria JO de iarnă cu ocazia competiţiei care va avea loc la Soci. Vor fi efectuate 2.453 de teste în total, dintre care 1.269 înaintea competiţiei, a adăugat responsabilul CIO, ceea ce reprezintă cu 14 la sută mai mult decât la ediţia 2010, de la Vancouver (Canada), unde au fost efectuate 2.149 de controale.

Cei 24 de sportivi români vor concura la Soci la 8 discipline (schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile, patinaj artistic, bob, sanie şi skeleton).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 3 octombrie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro