Gabriela Lola Anghel, deputat independent de Prahova, a depus miercuri, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege care „vine să restabilească un echilibru între firmele care au ca obiect de activitate recuperarea de creanţe şi debitori (persoanele împrumutate)“
„Pentru a elimina dezechilibrul semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor, se impune rezolvarea situaţiei juridice prin stabilirea ca, în cazul cesiunii de creanţă către o instituţie nebancară, cesionarul să poată percepe, de la data cesiunii, doar dobânda legală“, arată deputatul.
Aceasta vine în sprijinul debitorului, care „nu mai trebuie supus unor cheltuieli suplimentare şi care trebuie să aibă şi certitudinea că datoriile sale sunt calculate corect“.
Potrivit iniţiatoarei, aplicându-se dobânda legală, calculul se va putea face cu uşurinţă de către personalul (nespecializat) în sarcina căruia cade această operaţiune, cuantumul datoriei devenind predictibil.
„Debitorul este ajutat, astfel, să-şi planifice mai uşor rambursarea datoriilor. De asemenea, în contextul aplicării dobânzii legale, se uşurează considerabil munca şi responsabilitatea executorilor, se evită greşelile sau abuzurile şi, nu în ultimul rând, sumele suplimentare apărute după cesionarea creanţei se înscriu într-o limită a decenţei“, precizează parlamentarul.
„În contextul legii actuale, debitorul este prejudiciat în relaţia sa cu cesionarul, el pierzându-şi considerabil din drepturi în faţa terţilor cesionari, întrucât el nu mai are acces transparent la operaţiunile făcute pe contul său, dreptul la transparenţa pe care el îl avea câştigat în raport cu bancă trebuind să şi-l câştige acum prin intermediul instanţei de judecată sau ANPC şi contra cost“.
Gabriela Anghel: „Cu această lege, restaurăm decenţa în relaţia debitor-cesionar, această relaţie fiind deja de notorietate prin lipsa de transparenţă, agresivitatea folosită şi, dacă vreţi, lipsa unui personal specializat care să poată face calculele corecte, ceea ce lasă loc la abuzuri din partea firmelor cesionare.
Aceste firme nu vor mai avea dreptul să perceapă nimic în plus, ci doar dobânda legală începând cu data cesionării, şi aceasta aplicată la suma împrumutată rămasă de achitat“.
De asemenea, mai precizează iniţiatoarea, „legea face referire şi la contractele deja cesionate, urmând a li se aplica prevederile acestei legi de la data intrării acesteia în vigoare“. „Sper din toată inima ca şi colegii mei să voteze această lege şi să aprecieze că statul român trebuie să asigure garanţiile legale pentru respectarea drepturilor consumatorilor şi că nu trebuie să mai acceptăm în România cămătăria cu legea pe masă“, a declarat Gabriela Anghel.
TITLURILE ZILEI:
• Prahova vibrează de evenimente în săptămâna 19–25 mai: cultură, concerte şi cai putere • Nicuşor Dan, preşedinte. Începe jocul marilor decizii de stat • Prahova vibrează de evenimente în săptămâna 19–25 mai: cultură, concerte şi cai putere • Nicuşor Dan, preşedinte. Începe jocul marilor decizii de stat
Deputatul independent de Prahova Gabriela Lola Anghel da o puternica lovitura recuperatorilor
19 martie 2016
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Cutremur la Teatrul „Toma Caragiu”. Andi Vasluianu, vizat de concedieri! Actorii şi angajaţii sar în apărarea directorului Mihaela Rus
-
Fost preot găsit spânzurat în podul casei
-
Sinaia, orasul cu care nu te poti plictisi! Protest împotriva abuzurilor din localitate!
-
Un bărbat şi-a pierdut viaţa sub roţile trenului, în Prahova
-
Cristina Deleanu, actriţa născută la Ploieşti, a plecat dintre noi. O viaţă dedicată scenei şi publicului
-
Sfidare totală la Breaza. Hidro Prahova ia bani pe apă infestată, iar şeful ANPC este trimit la "treaba lui"
-
O zi pe an, şansă la vindecare, Ce se petrece la Ghighiu în Vinerea Luminată
-
Ziua Moaşei, sărbătorită cu emoţie la Maternitatea din Ploieşti
-
Prahoveni în stradă pentru reluarea turului II la prezidenţiale
-
Noapte fatală pe un drum din Prahova. Două vieţi pierdute într-un accident cumplit
Anul - ediţia nr. 3753
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 mai 2025
Autentificare
Autentificare