Joi, 25 aprilie 2024 - 5:45:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România a pierdut Parcul Naţional Retezat, ultima pădure virgină a Europei


25 martie 2016

Exploatările forestiere din ultimii ani din munţii Retezat, Godeanu, Ţarcu şi Vîlcan au condus la dispariţia ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de climă temperată a Europei, se arată într-un comunicat al organizaţiei Agent Green. 

“Am protestat la şantierul DN 66A şi la minister, ne-am judecat in instanta pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atenţia că se exploatează pădurile în Râu-Şes, la Câmpuşel şi în Domogled. Dar este prea târziu. Corupţia şi lăcomia au învins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut“, a declarat Gabriel Păun, preşedinte Agent Green.

Organizaţia Agent Green a publicat un nou reportaj filmat de investigaţii realizat în perioada 2009-2015 despre exploatările forestiere din PFI. În material sunt prezentate zonele din Retezat afectate de exploatări forestiere. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de firme terţe în zona Râu-Şes şi Câmpuşel. La Câmpuşel, firma austriacă chiar deţine teritorii din PFI care i-au fost vândute ilegal de composesoratul Câmpu lui Neag. Pădurea – un amestec natural de fag şi conifere, este certificată FSC şi a fost exploatată sistematic, începând cu anul 2006 imediat după achiziţie.

O alta zonă din PFI, unde s-au pierdut teritorii semnificative, este cea a munţilor Godeanu (Parcul National Domogled), unde firma gorjeană Succes a exploatat sistematic masa lemnoasă în ultimii ani. Cel putin 78.601 m3 de lemn au părăsit parcul în 2013-2014. O parte a fost extrasă şi prelucrata direct de Succes, iar alţi 53.525 m3 au fost extraşi de companiile Trans Fag, Fag Internaţional, Alindo Impex, Mirona Forest si Trans Exfor, masă lemnoasă vândută tot companiei Succes, care prelucrează lemnul la Gureni, judeţul Gorj. De aici cheresteaua trece pe la o fabrică din judeţul Argeş pentru uscare şi pleacă mai departe către China.

Peisajul Forestier Intact a fost descoperit de cercetători în 2006 şi confirmat de un nou studiu ştiintific realizat de ICAS pentru Ministerul Mediului în anul 2007. Guvernul României a ignorat acest studiu care a inclus şi un set de recomandări pentru protejarea prin lege a acestui tezaur naţional şi European. PFI a fost confirmat şi de studiul publicat de Agent Green în “Ocrotirea Naturii”, revista Academiei Române în mai 2011.

“Conform criteriilor ştiintifice, un PFI măsoara cel puţin 50.000 ha de sălbăticie şi are lăţimea de cel puţin 10 km. În zona de climă temperată a Europei nu mai există niciunul. PFI Retezat măsura 101.000 hectare în anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopârţit. Nu înseamna că  Retezatul este complet distrus. Înseamnă ca mai păstrează încă zone naturale valoroase, chiar şi păduri virgine, dar că acestea nu mai au continuitate, fiind întrerupte de exploaţări forestiere şi constructii de infrastructură”, a adăugat Păun, preşedintele Agent Green.

Sursa-agrointel.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro