Vineri, 29 martie 2024 - 8:26:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Blejnar, audiat la DIICOT Braşov pentru evaziune fiscală cu motorină


3 august 2012

blejnarProcurorii DIICOT Braşov au început urmărirea penală în cazul fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, şi al fostului său consilier, Codruţ Marta, într-un dosar în care sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, care a adus statului un prejudiciu de peste 21,3 milioane lei.

Procurorii DIICOT Braşov au început urmărirea penală în cazul fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, şi al fostului său consilier, Codruţ Marta, într-un dosar în care sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Pe lângă cei doi, în acelaşi dosar mai sunt cercetaţi şi Monea Claudiu şi Ciobanu Dorel, din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov.

Prejudiciu de peste 21,3 milioane la buget

Blejnar a fost audiat, ieri, de procurorii braşoveni şi i-au fost prezentate acuzaţiile din acest dosar. El a ajuns în jurul prânzului la Braşov, iar la ora 15.30 a părăsit sediul DIICOT. „Am dat date şi informaţii despre o anchetă aflată în desfăşurare aici “, a spus Blejnar la ieşitea din sediul instituţiei. Întrebat dacă a fost chemat în calitate de învinuit sau martor, Blejnar nu a dat niciun răspuns jurnaliştilor.
Sorin Blejnar şi Codruţ Alexandru Marta sunt acuzaţi de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală. Membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de peste 21,3 milioane de lei.
Gruparea infracţională cumpăra motorina fără să plătească accizele, declarând că aceasta va fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, motorina era revânduta prin staţiile de distribuţie de carburanţi sau direct utilizatorilor finali.

„Grup infracţional grup organizat, cu legături transfrontaliere “

„Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii Blejnar Sorin, 41 de ani, şi Marta Codruţ Alexandru, 38 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală. În fapt, se reţine că, în perioada martie – iulie 2010, inculpaţii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracţional organizat, cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili “, se arată într-un comunciat al DIICOT Braşov.
Membrii grupării au obţinut beneficii financiare considerabile prin sustragerea de la plata accizei aferente cantităţii de peste 5.000 tone de motorină achiziţionată în regim suspensiv, combustibil comercializat pe piaţa internă. În mod concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, urmând a fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate însă, combustibilul era revândut prin staţiile de distribuţie de carburanţi sau direct utilizatorilor finali, pe teritoriul României. „Activitatea infracţională a grupării fost sprijinită de către Marta Codruţ Alexandru şi Blejnar Sorin precum şi de către inculpaţii Monea Claudiu şi Ciobanu Dorel, din cadrul DJAOV Braşov “, se arată în comunicat.

Blejnar susţine că nu a avut de-a face cu această grupare

Blejnar şi Marta sunt acuzaţi că au acordat sprijin grupului infracţional organizat în operaţiunile de obţinere a autorizaţiei de antrepozit fiscal şi au blocat orice control sau inspecţie fiscală la societăţile comerciale utilizate de către membrii grupării, care ar fi putut conduce la stabilirea situaţiei fiscale complete şi corecte a antrepozitarilor. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22 milioane lei, reprezentând TVA şi accize. În 17 iulie, procurorii DNA Bucureşti i-au adus lui Blejnar la cunoştinţă acuzaţiile şi au dispus în cazul lui măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia procurorilor a fost atacată de Blejnar la Curtea de Apel Bucureşti, care a luat luni în discuţie contestaţia acestuia. La ieşirea din sala de judecată, Blejnar a spus că nu are nicio legătură cu acuzaţiile ce i se aduc. Blejnar a arătat că speră să convingă atât judecătorii, cât şi întreaga opinie publică că el nu a avut de-a face cu această grupare şi că nu a ştiut nimic despre operaţiunile infracţionale derulate de Codruţ Marta şi de celelalte persoane cercetate în dosarul de evaziune fiscală. El a mai spus că nu a cunoscut istoricul fiscal al firmelor despre care vorbesc procurorii anticorupţie că ar fi păgubit bugetul statului cu aproape 15 milioane de euro.

Ameninţat de Ponta

Blejnar a declarat, marţi, într-o conferinţă la Bucureşti, că va sesiza Parchetul pentru ameninţările repetate venite din partea lui Victor Ponta şi a liderilor de marcă ai PSD, precizând că premierul nu îl sperie şi că îl roagă să nu mai pună presiune pe procurori. El a spus că o parte din liderii USL l-au ameninţat constant şi au încercat să lege imaginea lui de cea a unui om corupt. El a precizat că în special Victor Ponta a încercat să pună presiune pe procurori, arătând că i-au fost făcute dosare penale în care nu are niciun rol şi că, în ultima perioadă, s-au amplificat atacurile la adresa lui, dar şi a soţiei sale şi asupra celor din jurul lui.
Întrebat în legătură cu acuzaţiile de corupţie care planează asupra sa în dosarul de evaziune de la DNĂ, Blejnar a declarat: „Funcţia de preşedinte al ANAF este o funcţie foarte tentantă. Tentantă atât pentru oamenii de bună credinţă, cât şi pentru infractori. Faptul că în mediile economice se vehiculează numele unui demnitar al statului, în speţă al meu în cazurile respective, nu înseamnă că acel personaj sau om are vreo legătură. Dacă eu vorbesc cu dumneavoastră despre Angelina Jolie, credeţi că e vinovat Braţ Pitt? Nu! Deci vinovăţia este individuală, nu putem vorbi de vină colectivă... “.
Sorin Blejnar a spus că este un om integru, dar probabil a deranjat, pentru că verificările ANAF au vizat întreaga clasă politică.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro